Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, 9-11 Eylül tarihleri arasında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen toplantıda, üzerinde uzlaşılan Ortak Türk Alfabesi ile ilgili bir bildiri yayımladı. Bu yeni alfabenin, Türk devletleri halkları arasında daha kolay iletişimi sağlaması hedefleniyor.
Komisyon, toplamda 34 harften oluşan ve Türk dillerinin dilsel özelliklerini göz önünde bulundurarak hazırlanan alfabenin, farklı fonetik yapıları tek bir alfabe sistemi içinde topladığını belirtti. Bildiride, alfabenin Türk halkları arasında iletişimi kolaylaştırma, terminolojide birlik sağlamayı amaçlayan Nahçıvan Anlaşması ve Türk Dünyası 2040 Vizyonu hedefleri doğrultusunda oluşturulduğu vurgulandı.
1991'deki Proje Yeniden Gözden Geçirildi
Açıklamada, 1991 yılında bilim insanları tarafından önerilen ve Türk dillerinin fonetik çeşitliliğini içeren 34 harfli Latin tabanlı Ortak Türk Alfabesi projesinin yeniden gözden geçirildiği hatırlatıldı. Modern dilbilimsel araştırmalar doğrultusunda hem projenin güçlü yönlerinin hem de iyileştirilmesi gereken alanların kapsamlı bir şekilde değerlendirildiği kaydedildi.
Komisyon, her farklı fonemin tek bir harfe karşılık geldiği, öğrenmesi ve kullanımı kolay bir alfabe tasarladıklarını belirterek, anlaşılırlığın ve kapsayıcılığın bu çalışmanın merkezinde olduğunu ifade etti. Bu çerçevede, alfabenin tüm konuşmacılar tarafından daha rahat öğrenilmesi ve kullanılması için en uygun çözümler üzerinde çalışıldığı belirtildi.
Üye Ülkelere Dağıtılacak
Bildiriye göre, kabul edilen Ortak Türk Alfabesi Türk Devletleri Teşkilatı’nın her üye ve gözlemci ülkesinin ilgili kurumlarına dağıtılacak. Ayrıca, komisyon tüm paydaşları bu yeni alfabe sistemini desteklemeye çağırdı.