Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias ile Güney Kıbrıs Rum Savunma Bakanı Vasilis Palmas'ın, 1974 öncesinde bir Türk köyü olan Mari (Tatlısu) bölgesinde deniz üssü kurma kararının ardından, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Tiyatroları'nın "Yüzyıllık Destan" adlı tiyatro oyunu Tatlısu'da sahnelendi. Oyun, kalabalık bir izleyici kitlesi önünde gerçekleştirilirken, "Özgürsün, sakın korkma" müziği etkinliğe damgasını vurdu.

Cumhurbaşkanı Vekili Zorlu Töre, Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu ve diğer yetkililerin katıldığı etkinlik, Türk milletinin bağımsızlık ve egemenlik konusundaki kararlılığını vurguladı. Oyunda, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü canlandıran Hüsnü Emre Başer'e teşekkür plaketi sunuldu.

Zorlu Töre: "Kıbrıs Türk halkı Atatürk’ü her zaman kendisine rehber edindi." ifadeleriyle, bağımsızlık mücadelesinin önemini belirtti. Ayrıca, "Bağımsızlık benim karakterimdir" diyen Atatürk'ün sözlerine atıfta bulunarak, Kıbrıs Türk halkının her zaman özgürlük için mücadele ettiğini vurguladı.

Fikri Ataoğlu: Tiyatro oyununu, Güney Kıbrıs'taki deniz üssü kararına en net cevap olarak tanımladı ve mesajın sanat yoluyla iletildiğini ifade etti. “Umarız alması gerekenler, en net biçimde mesajı almıştır” dedi.

Editör: Aylin Derin