Maraş'ta, 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 76 kişinin hayatını kaybettiği Atabey Apartmanı ile ilgili iki kişi hapis istemiyle yargılanıyor. Bilirkişi raporunda, ruhsata aykırı şekilde yapılan beton çatının binanın yıkılmasında etkili olduğu belirlendi. Çatıyı yapan kişi tespit edilemediğinden tutuklu müteahhit Haydar Kurtar, kusur durumunun değişebileceği gerekçesiyle tahliye edildi.

Yıkımın ardından başlatılan soruşturmada, müteahhitler Haydar Kurtar ve Selahittin Ercan gözaltına alındı. Kurtar, inşaat tamamlanmadan apartmanın kendisinden alındığını belirterek sorumluluğu reddetti. Ercan ise binayı tamamladığını ve usulüne uygun yaptığını öne sürdü. Soruşturma, Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan bilirkişi raporuyla devam etti.

Yeni raporda, Atabey Apartmanı’na ruhsata aykırı olarak beton çatı yapıldığı ve bu çatının ağırlığının binanın yıkılmasında etkili olduğu ifade edildi. Mahkeme, sorumluların tespiti için Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Davanın 5’inci duruşmasında, tutuklu müteahhit Haydar Kurtar tahliye edildi. Mahkeme, yeni bilirkişi raporunun ardından sorumluların tespit edilmesi için suç duyurusunda bulunulduğunu, ancak bu konuda henüz bir gelişme yaşanmadığını belirtti.

Yıkımda aile üyelerini kaybeden Abdulmuttalip Sezer, çatının binanın yapımıyla aynı anda inşa edildiğini vurgulayarak, “Bu binayı kim yaptıysa çatıyı da o yaptı. İzin verenler neden denetlenmedi?” diye sordu. Sezer, binanın temeli sağlam olsaydı, yıkımın farklı olabileceğini de sözlerine ekledi.

Editör: Süleyman Besler