Kıbrıs

KTOEÖS: “USÜLSÜZ ÖĞRENCİ ALIMI EĞİTİMDEKİ SORUNLARDAN SADECE BİRİ”

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde Basın Açıklaması Yaptı: “Eğitimdeki Sorunlar Sadece Bina/Altyapı Sorunları Değildir”

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde “Eğitimdeki Sorunlar Sadece Bina/Altyapı Sorunları Değildir” başlıklı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Sendika, yetenek sınavı ile öğrenci alımı yapılan okulda bir öğrencinin “usulsüz” şekilde okula alındığını savunarak, Milli Eğitim Bakanlığı’nın neden böyle bir sınav düzenlediğini açıklamasını talep etti.

Basın toplantısına sendika yetkililerinin yanı sıra sendikaya bağlı okul öğretmenleri de katıldı.

Eylem: “Eğitimin niteliği meselesi hiç dertleri değil”

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, yaptığı konuşmada, okulda inşaat ve konteyner olmadığını, ancak her yıl olduğu gibi “usulsüzlük” yaşandığını ifade etti. Eylem, okulun yıllardır yetenek sınavı ile öğrenci aldığını ve özel bir statüsü olduğunu hatırlatarak, Milli Eğitim Bakanlığı’nın okulun tüzüğünü yapma konusundaki ısrarını eleştirdi.

Eylem, “Her sene kontenjan eksiktir” diyerek, sınavı geçemeyen öğrencilerin tekrar okula alındığını ve bu yıl ilk kez 11’inci sınıfa öğrenci alımının yapıldığını kaydetti. Okula alım sınavının komisyonlar tarafından yapıldığını belirten Eylem, komisyonda okul öğretmenlerinin, Bakanlıktan denetmenlerin ve Bakanlığın belirlediği akademisyenlerin yer aldığını aktardı.

Komisyonun bu yıl sınavı haziran ayında yaptığını ve daha sonra sınavı geçmeyen öğrencilerden itiraz edenlerin olduğunu ifade eden Eylem, iki buçuk ay sonra eylül ayında tekrar sınav yapıldığını belirtti. Eylem, okul dışında yapılan sınavda daha önce sınavı geçmeyen bir öğrencinin okula alındığını vurguladı.

Eylem, bu sınavın “gizli kapaklı” yapıldığını savunarak, “Eğitimin niteliği meselesi hiç dertleri değil” dedi. Rüşvet, yolsuzluk, sahtekarlık ve torpilin eğitime yansıdığını öne süren Eylem, yapılan tüm usulsüzlükleri dile getirmeye ve mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

Bir soru üzerine, Milli Eğitim Bakanlığı’nın neden böyle bir sınav yaptığını açıklamasını isteyen Eylem, bir siyasinin “Eylemlerin, grevlerin olmadığı bir öğretim yılı olmasını dilerim” şeklindeki açıklamasına da tepki gösterdi. Eylem, “Gerçekten hayretler içinde dinliyoruz. Çünkü bir hafta okulları açmayan, bir hafta grev yapan biz değiliz, bizzat hükümettir, Eğitim Bakanlığı’dır. Halkı kandırmaktan vazgeçsinler” dedi.

Gökçebel: “Eğitimde sadece altyapı sorunu yoktur, amaçsızlık vardır”

KTOEÖS Genel Sekreteri Tahir Gökçebel ise konuşmasında, okulun deprem risk raporunun yayınlanmadığını belirterek, “Ne olduğunu bilmiyoruz, ansızın Lefke’de olduğu gibi son dakika ‘okul tehlikelidir’ denilip, buraya da konteyner kurulabilir” dedi.

Gökçebel, yasaların hiçe sayıldığını ve bazı kişilere adaletsiz avantajlar sağlandığını dile getirerek, “Bu sınavı yapan Eğitim Bakanı mı? Daire Müdürü mü? Onu da bilmiyoruz” şeklinde konuştu. Sınavın yapılma ve öğrenci atanma biçiminin yıllardır belli olduğunu belirten Gökçebel, bunun bir kişi için yapılmasının anlamının “torpil, eşitsizlik, istisna” yaratmak olduğunu ifade etti.

“Okullar amaçsız hale getirildi” diyen Gökçebel, Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ne ne kadar sanat okulu denilebileceğini sorguladı. Eğitimde sadece altyapı sorunlarının olmadığını, aynı zamanda amaçsızlık bulunduğunu vurgulayan Gökçebel, rutin konuşulan konuların bile çözülemediğini belirtti.

“Kıbrıs Türk eğitim sistemi sil baştan yaratılmalı”

Gökçebel, “Çocuklarımızı harcıyoruz, öğretmenlerimizi artık tükenmişliğe itiyoruz” diyerek, Kıbrıs Türk eğitim sisteminin sil baştan yaratılması gerektiğini kaydetti. Kamusal eğitimin geleceği, bilimi ve laik toplum yapısını temsil ettiğini belirten Gökçebel, velilere “seyretmeyin, seyrederseniz çocuklarınızı, en önemli varlıklarınızı bu siyaset, bu anlayış harcayacaktır” uyarısında bulundu.

Bir soruya karşılık, Milli Eğitim Bakanı’na eleştirilerde bulunan Gökçebel, Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde yapılanın hesabının verilmesi gerektiğini ifade etti.

Gökçebel, eğitimde 100 öğretmen eksiğiyle başlanacağını ve bu eksik kadroların yükünün öğretmenlere yükleneceğini dile getirdi. Bakanlıkla bir dertleri olmadığını, ancak kamusal eğitimin nitelikli hale getirilmesi ile ilgili bir kaygılarının bulunduğunu söyledi.