35 yıl sonra devlet yeniden sosyal konut projesini hayata geçiriyor. 2+1 ve 3+1 olarak projelendirilen sosyal konutlar İnşaat Müteahhitleri Birliği üyelerinin oluşturacağı kooperatif tarafından yapılacak.
Güzelyurt’ta ilk etapta 38 konut… İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Güzelyurt’ta ruhsat aşamasına gelmiş 38 konutluk proje için temel atılacağını ifade ederek “Birkaç ay ara ile 2. 3. ve 4. Etabı da olacak. Ruhsatı alındığında ihale süreci tamamlanıp, kooperatifle bir anlaşma imzalanacak ve süreç başlayacak.” dedi.
Sırada Alayköy, Hamitköy, Haspolat… Gürcafer, Alayköy’de 600-700 konutluk bir projenin birkaç ay içerisinde devreye gireceğini söyleyerek “Alayköy tek etapta olacak. Lefkoşa’nın ihtiyacı Alayköy, Hamitköy ve Haspolat bölgesinde yapılacak konutlar ile çözülecek. Arazi araştırmaları ve tahsisi yapılıyor.” diye konuştu.
“Faiz yükünü devlet üstlenecek”… “Kişinin ödeyeceği konut fiyatı 35 bin sterlin gibi bir rakam olacak.” diyen Gürcafer, “Vatandaşın faiz yükünün bir kısmını faiz farkı fonundan devletin karşılaması da söz konusu. Güzel bir proje olacak. İnsanlar uzun zamandan sonra ciddi bir devlet desteği hissedecektir.” ifadelerini kullandı.
Cemre CEMALİ
Ülkedeki mülklerin git gide değer kazanması, ülke insanının mülk edinmesini zorlaştırdı. Bu zorluğun aşılması için hükümet yıllardır yapılmayanı yaptı ve yeni sosyal konut projeleri planladı.
Başbakan Ünal Üstel, Güzelyurt ziyaretinde gençlerin uygun fiyatlarla konut sahibi olabilmesi için sosyal konut projelerinin yeniden başlatıldığını açıklayarak, 28 Mart’ta Güzelyurt’ta ilk temelin atılacağını, Alayköy ve Karpaz’da da benzer projeler için hazırlıkların tamamlandığını müjdeledi.
KIBRIS muhabiri Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin yapımını üstleneceği proje ile ilgili Birlik Başkanı Cafer Gürcafer ile görüştü. “Ülkenin en büyük sorunu barınma. Alım gücü düştü insanlar barınma ihtiyacını karşılayamıyor.” diyen Gürcafer, merakla beklenen sosyal konut projelerinin detaylarını anlattı.
Dairelerin 2+1 ve 3+1 olarak planlandığını ve Güzelyurt’ta 38 konutluk sosyal konut için temel atma töreni gerçekleştirileceğini ifade eden Gürcafer, Güzelyurt’ta birkaç ay ara ile 2. 3. ve 4. etabının da yapımına başlanacağını açıkladı.
Gürcafer, Alayköy’de ise 600-700 konutluk bir proje çalışmasının devam ettiğini söyleyerek “Alayköy tek etapta olacak. Lefkoşa’nın bir kısım ihtiyacını Alayköy’de bir kısım ihtiyacını Hamiyköy ve Haspolat Bölgesinde çözmeyi düşünüyoruz. Bununla ilgili arazi araştırmaları ve arazi tahsisi çalışmaları yapılıyor.” dedi.
“TOKİ modeli çalışacak bir kooperatif”
KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, çağın koşullarına uygun yapılar inşa edebilmek adına birçok farklı düzenleme yapıldığını belirterek, “İşin sorumluluğunu devletin sırtına yükleyecek, sürdürülebilir bir model olabilmesi için TOKİ modeli çalışacak bir kooperatif kurduk.” dedi.
Yeni kurulan kooperatifin, KTİMB’e üye olan firmalar ile şekilleneceğini söyleyen Gürcafer, kooperatifin hissedar yapısının yasaya göre en az yüzde 80’inin KTİMB üyelerinden oluşması gerektiğini ifade etti.
Gürcafer, “Şu anda bu oran yüzde 70 civarına ulaşmış durumda. Birkaç gün içinde geri kalan hisse dağıtımları tamamlanacak. Böylece kooperatifin hisse yapısı tamamlanmış olacak.” dedi.
İmzaların alındığını ve kooperatif yönetim kurulunun yakın zamanda toplanarak hisse yapısını onaylayacağını belirten Gürcafer, bu gelişmelerin ardından kooperatifin hisse yapısının tamamlanacağına dikkat çekti.
Gürcafer, ülke genelindeki konut ihtiyacın ne olduğunu tespit etmek için bir tarama mekanizmasının da geliştirildiğini açıklayarak “Ülkenin her yerinden müracaatlar kabul edilecek. Yalnızca bir bölgede sosyal konut yapılıp bırakılacak bir proje değil. Ülke genelindeki ihtiyaç tespit edilip, ihtiyacı karşılamaya dönük sürdürülebilir bir proje olması için çalışılıyor.” dedi.
“Muafiyetlerin uygulanması çok önemli”
Bu noktada 8-10 farklı koldan yürütülen çalışmalar olduğuna dikkat çeken Gürcafer şöyle konuştu:
“Projenin ruhsat aşamasına gelmesi ile ilgili, yasal düzenlemeler ile ilgili yürütülen çalışmalar var. Birim fiyatların belirlenmesi ile ilgili de çalışmalar yapılıyor. Bu noktada maliyetleri aşağıya çekmek için, gümrük muafiyeti, vergi muafiyeti, KDV muafiyeti gibi bürokratik çalışmalar devam ediyor. Başbakan’ın temel atma töreni ile ilgili açıkladığı süreye kadar yasal eksikliklerinin tümünü tamamlamayı hedefliyoruz.”
Gürcafer, sosyal konutların kar amacıyla yapılan iş olmadığını, bu nedenle çeşitli muafiyetlerin uygulanmasının çok önemli olduğunu kaydederek “Ankara’da Kıbrıs ile ilgili açılan ihalelerde harç, vergi ve fon muafiyetleri vardır. Aynı uygulama burada sosyal konut yaparken de olmalı. Neticede bu kar amacıyla yapılan bir iş değil. Kooperatifin kuruluş amacında da kar amacı yoktur. Maliyetleri hesaplarken gümrük, harç, vergi muafiyetlerini göz önünde bulundurarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Birkaç gün içinde net bir şeyler ortaya çıkacak.” vurgusu yaptı.
Projelerle ilgili devam eden bir süreç olduğunu belirten Gürcafer, sosyal konut projeleri ile ilgili bilgiler paylaştı:
“Hazırlanan ve ruhsat aşamasına gelen ilk proje Güzelyurt’ta. Alayköy’de bir proje var; O da Çevresel Etki Değerlendirme ‘ÇED’ sürecinde. Onun da ruhsat süreci devam ediyor. Aynı şekilde Büyükkonuk’ta tamamlanmış bir proje var. Meserya bölgesiyle ilgili çalışma şu an proje bazında. Yani aslında çalışmaların en son aşamasındayız.”
“Güzelyurt’ta 38 konut için temel atılacak”
Gürcafer, sosyal konut projelerinde dairelerin 2+1 ve 3+1 olarak planlandığını kaydederek Güzelyurt’ta 38 konutluk sosyal konut için temel atma töreni olacağını açıkladı:
“Güzelyurt’ta birkaç ay ara ile de peş peşe 2. 3. ve 4. Etabı devam edecek. Şu an ruhsat aşamasına gelmiş olan 38 konutluk bir projedir. Bunun ruhsatı alınıyor. Ruhsatı alındığında ihale süreci tamamlanıp, kooperatifle bir anlaşma imzalanacak ve başlanacak.”
“Alayköy’de 600-700 konut”
Gürcafer, Alayköy ile ilgili de çalışmaların hızla devam ettiğine işaret ederek, “Alayköy ile ilgili olan projeyi de birkaç ay içerisinde süratle devreye alacağız. Şu an bu bölgelerdeki projeler için kaç konutluk proje olacakları belli değil ama Alayköy’de olan sanırım 600-700 konut arasındadır. Projesi şu anda devam ediyor. Alayköy tek etapta olacak. Lefkoşa’nın bir kısım ihtiyacını Alayköy’de bir kısım ihtiyacını Hamitköy ve Haspolat Bölgesinde çözmeyi düşünüyoruz. Bununla ilgili arazi araştırmaları ve arazi tahsisi çalışmaları yapılıyor.” dedi.
Bu çalışmalar devam ederken Mesarya bölgesi ve Karpaz bölgesi ile ilgili de çalışmaya başladıklarını söyleyen Gürcafer, “Önümüzdeki birkaç ay içerisinde bu iş çok büyük bir ivme kazanacak. Hepimiz için büyük bir sınav. Hem KTİMB olarak hem devlet olarak ama biz bu sınavı vereceğiz kimsenin bundan şüphesi olmasın.” şeklinde konuştu.
“5 bin ile 10 bin arası konut talebi çıkacak”
Gürcafer, öngörülen konut ihtiyacı ile ilgili de “Elimizde bir veri yok ama bölgelerden gelen sinyallere bakıldığında ülke genelinde 5 bin ile 10 bin arası konut talebi ile karşı karşıya kalacağız gibi görünüyor.” diyerek ülkenin en büyük sorununun barınma olduğunu şu şekilde anlattı:
“İnsanların alım gücü düştü. Barınma ihtiyaçlarını insanımız karşılayamıyor. Bu konuda bu kadar emek verilerek hazırlanan bu projenin siyası kavgalardan dolayı suistimal edilmesine çok üzülüyorum. Bazı muhalif milletvekillerinin olaya yapıcı tarafından bakmak yerine neredeyse engellemek için canla başla çalıştıklarını gördükçe üzülüyorum.”
Gürcafer, sosyal konut projelerinde kırsalda yerleşimi teşvik edecek, kırsal kalkınmaya da katkı koyacak bir düşüncenin ortaya koyulduğunun altını çizerek projenin önemine vurgu yaptı:
“35 sene sonra ilk defa bu iş bu kadar ciddi üzerine düşüldü. Projelendirildi ve sürdürülebilir bir proje olarak başlıyor. Güzel tarafı da ‘kendi yağımızla kendi ciğerimizi kavuruyoruz’ yani ne Avrupa’dan ne Birleşmiş Milletlerden ne de Türkiye’den bu konuda bir katkı almadan kendi iç dinamiklerimizi harekete geçirildi. Böylece; devlet imkânları, müteahhitler birliğinin imkânları ve insanların kredi alarak süreci yürüteceği bir sistem oluşturuldu.”
“Konutlar 35 bin sterlin bandında olacak”
Gürcafer, sosyal konutların satış fiyatı hakkında bir öngörü paylaşarak “Kişinin borçlanacağı, ödeyeceği konut fiyatı ile ilgili benim yuvarlak olarak telaffuz ettiğim 35 bin sterlin gibi bir rakam var. Kimileri güldü, ‘dalga geçiyorlar’ dedi. Göreceksiniz rakamlar bu civarda olacak. Ayrıca projede faiz farkı fonundan vatandaşın faiz yükünün bir kısmını da devlet tarafından karşılanması var. Güzel bir proje olacak. İnsanlar uzun zamandan sonra ciddi bir devlet desteği hissedecektir.” dedi.
Sosyal konut projelerine başladıktan sonra ne zaman tamamlanacağı ile ilgili de bilgi veren KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, şunları kaydetti:
“Örneğin; Güzelyurt 38 konutluk bir proje, maksimum 1 yılda biter. Sistem oturduktan sonra 1 tane yapmakla bin tane yapmak arasında hiç bir fark yoktur. Aynı anda 10 yerde de yapabiliriz, 20 yerde de önemli olan bu sistemi kurmaktır. Neticede 500 civarında müteahhidimiz var. Aynı anda Karpaz’da da, Gazimağusa’da da Lefkoşa’da da sosyal konutlar yapabiliriz. Sistemi doğru kurguladık ki, sürdürülebilir olsun. Önemli olan 5 yıl sonra ihtiyaç duyulduğu zaman bu mekanizma yine insanımızın konut ihtiyacını karşılayabilecek şekilde olmasıdır.”
Kaynak : Kıbrıs Gazetesi