Serdar Denktaş, Meclis’te yaşanan başkanlık seçim krizinin iktidar ve muhalefet arasındaki diyalogsuzluktan kaynaklandığını ifade etti. Denktaş, “Muhalefet ile iktidar, diyalog ve istişare içinde olmak zorunda. Meclis, partilerin değil, halkın meclisidir. Bu nedenle muhalefetin de böyle bir krizin hızlıca çözülmesinde sorumluluğu vardır” dedi.

Denktaş, vatandaşların gündemindeki birçok sorunun kaynağının sistemdeki tıkanıklıklar olduğunu belirtti. “Yaşadıklarımızın temelinde parlamenter sistemdeki ve seçim sistemimizdeki tıkanıklık bulunuyor. Ciddi bir şekilde sistem değişikliğini masaya yatırmalıyız” diye vurguladı. Ayrıca, siyasetteki kamplaşmanın oy devşirmek amacıyla yapıldığını ve bu tartışmaların sadece belirli bir kesimle sınırlı kaldığını ifade etti.

New York’taki görüşmeleri değerlendiren Denktaş, “Bu görüşmeler kesinlikle ajandasız bir yemeğe dönüşmedi. Türkiye ve Yunanistan’ın da yer alacağı bir toplantı planlanıyor; bu, bizim için yeni bir süreç” dedi. Denktaş, devlet olarak eşit egemen taraf olma iddiasının, mutabakattan geçerek ortaya konulması gerektiğini belirtti. “Masaya götüreceğimiz konularda mutabık kalmalıyız. Aksi halde zorluklarla karşılaşabiliriz” şeklinde konuştu.

Denktaş, Rum tarafının mülklerle ilgili gerçekleştirdiği tutuklamalara da değindi. “Rum tarafının yaptığı bu tutuklamalar, BM planları çerçevesinde ortaya konulan Annan Planı’nın aleyhine” dedi. Türk mallarının tazmini için Güney’de de bir komisyon kurulması gerektiğini savunan Denktaş, “Tek taraflı olmamalı. Çünkü Kuzey’de olduğu gibi, Güney’de de Türk malı bırakan insanlar var” ifadesini kullandı.

Son olarak, Denktaş, Kıbrıs sorununda ortaya konulacak haklı argümanların sayısız olduğunu belirtti ve geçmişte kaybedilen hakların hatırlanması gerektiğine dikkat çekti.

Editör: Süleyman Besler