Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN), hükümetin Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası önerisine ve hayat pahalılığı ödeneğine ilişkin yasa değişikliğine sert tepki gösterdi.

DAÜ-SEN, hükümetin Toplu İş Sözleşmesi’nin imzalanabilmesi için Maliye Bakanlığı onayı şartını sadece kamu kurumlarına değil, sendikalara da getirme girişiminin hukuka ve Anayasa’nın 54. Maddesi’ne aykırı olduğunu belirtti. Sendika, uluslararası sözleşmelerin de bu tarz kısıtlamaları kabul etmediğini vurguladı.

“Yönetememe Krizi”
Açıklamada, hükümetin kendi atadığı kamu kurum yöneticilerine güvenmediği ve süreci yönetemediği ifade edilerek, bu durumun bir yönetim krizi olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca, 41/2019 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası’nın Maliye Bakanlığı’na geniş yetkiler verdiği, ancak bu yetkilerin etkin şekilde kullanılamadığına vurgu yapıldı.

Hayat Pahalılığı Ödeneği Tartışması
Hayat pahalılığı ödeneğinin yılda iki kez ve konsolide edilmeden verilmesine yönelik öneriyi de eleştiren DAÜ-SEN, bu durumun çalışanların alım gücünü daha da düşüreceğini belirtti. Açıklamada, hükümetin hayat pahalılığı karşısında çalışanları korumak yerine, ekonomik yükü çalışanların sırtına yüklediği ifade edildi.

“Diyalog ve Müzakere Şart”
DAÜ-SEN, hükümete kibirden uzak, sağlıklı bir diyalog ve müzakere süreci başlatma çağrısında bulundu. Hükümetin hesaplı, öngörülü ve adil bir yönetim anlayışı benimsemesi gerektiğinin altı çizildi.

Sendika, hükümetin mevcut krizleri çözmek için tüm paydaşlarla iş birliği yapması gerektiğini belirterek, aksi takdirde krizlerin derinleşeceği uyarısında bulundu.

Editör: Aynur Dırağan