Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Deniz Kulübü bölgesinde DAÜ kullanımında bulunan toplamda 16 dönümlük arazi ve DAÜ Kampüsü'ndeki eski rektörlük binasının, Taşınmaz Mal Komisyonu'na yapılan takas başvurusunu gerçekleştirmek amacıyla kullanılmasına karar verildi. Karara göre, bu taşınmaz mallar, Larnaka’daki Turabi Tekkesine ait taşınmaz mala karşılık olarak takas edilecek. Takasın gerçekleştirilmesinin ardından ve kararda belirtilen koşulların yerine getirilmesiyle, bu mallar Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi’nin mülkiyetine vakfedilerek kaydedilecek.

Kararda belirtilen hükümlere göre, DAÜ Deniz Kulübü binasının içinde bulunduğu 4 parsel, DAÜ kullanımında kalmaya devam edecek. Ayrıca, eski rektörlük binası, 1 dolara Evkaf tarafından DAÜ’ye kiralanacak. Buna ek olarak, devredilen 16 dönümlük araziye karşılık olarak, DAÜ Deniz Kulübü’nün kuzeyinde 18 dönümlük sit alanı DAÜ’nün kullanımına verilecek.

DAÜ-SEN, uluslararası hukukun bir parçası olarak Taşınmaz Mal Komisyonu’nun çalıştırılması ve mülkiyet sorununun tazmin, takas ve iade yöntemi ile çözülmesinin olumlu bir adım olduğunu belirtti. DAÜ’de bulunan itilaflı mallardan biri olan eski rektörlük binası ve arazisindeki itilafın ortadan kalkmasının, DAÜ’nün uluslararası alanda yaşadığı sıkıntıları aşmak için yararlı bir gelişme olduğunu vurguladı.

Bununla birlikte, Evkaf’ın mülkiyetine geçecek olan eski rektörlük binasının 1 dolara eğitim amaçlı olarak DAÜ’ye kiralanmasının olumlu bir karar olduğuna dikkat çeken DAÜ-SEN, DAÜ Deniz Kulübü etrafında Evkaf’a devredilecek araziler için yatırımcı ve işletmeciden bahsedilmesinin endişe verici olduğunu ifade etti. Bakanlar Kurulu kararında vurgulanan “üstün kamu yararının sağlanması maksadı” ile alınan kararların, toplumun genel faydasını gözetmesi gerektiğine işaret etti.

DAÜ-SEN, devlet, DAÜ ve Evkaf'ın kamu yararına hareket etmesi gerektiğini belirterek, bu süreçte bu ilkenin korunmasının önemine dikkat çekti. DAÜ kampüsü ve Deniz Kulübü bölgesinde bulunan ve vakıflara ait olup DAÜ kullanımına kiralanmış arazilerin, kamu yararına uygun olarak üniversite, eğitim, bilim, kültür ve spor faaliyetlerine hizmet etmesi gerektiğini savundu.

DAÜ-SEN olarak, büyük sermaye gruplarına yapılabilecek olası bir peşkeşe sessiz kalmayacaklarını belirten sendika, bu tür gelişmelere karşı birçok örgütle birlikte en sert tepkiyi göstereceklerini ifade etti. Evkaf'ı iddialara yanıt vermeye davet eden DAÜ-SEN, DAÜ ile işbirliği içerisinde kamu yararına yönelik düzenlemeler için çalışmaya çağırdı.

Editör: Fatoş Dalcı