Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir, su sorununa yönelik önemli açıklamalarda bulundu. MHA haber ajansına yaptığı açıklamada, su konusunun politik bir boyuta taşınmak istendiğini belirten Demir, bu konunun siyasetle ilgili olmadığını vurguladı.

Demir, 1960 yılında Sınırüstü’ne yapılan bir su deposunun mevcut olduğunu ve o dönemde köyün nüfusunun üzerinden 64 yıl geçtiğini belirtti. O dönemde İskelenin tamamı, Yeniboğaziçi, Aygül, Ötüken, Kuzucuk ve Mutluyaka bölgelerinin toplam nüfusunun yaklaşık 10 bin olduğunu, ancak günümüzde bu bölgelerdeki toplam nüfusun 150 bine ulaştığını ifade etti.

Başkan Demir, mevcut su kapasitesinin bu artışı karşılamakta tamamen yetersiz kaldığını, eski depo kapasitesinin sadece 10 bin kişiye yetecek şekilde düzenlendiğini belirterek, 150 bin kişilik ihtiyacı karşılayacak yeni çözümler üretilmesi gerektiğini söyledi.

Ayrıca, depoya yeterli suyun verilemediğini çünkü 64 yıl önce yapılan bir su deposunun basıncı kaldırıp kaldıramayacağı konusunda sıkıntılar yaşandığını belirtti. Bu nedenle, depoyu tam olarak dolduramadıklarını ve basıncın düşük olması nedeniyle yüksek bölgelere suyun ulaşmasının imkansız hale geldiğini kaydetti.

Su vermek ve depo yapmak yetkisinin sadece devlet kurumlarına, yani Su İşleri Dairesi'ne ait olduğunu belirten Demir, kendilerinin sadece iç hat döşeyebildiklerini söyledi. Suyu tüm belde halkına ulaştırabilmek için en az iki su deposuna ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.

Belediyenin bu süreçte yaklaşık 20 kilometrelik su isale boru hattı döşediğini belirten Katip Demir, Su Dairesi ile yapılan toplantılar sonucunda Sınırüstü'ne 10 bin tonluk yeni bir depo yapılacağını ve mevcut DSİ deposunun eskidiği için yalnızca yarıya kadar doldurulabildiğini ekledi. Bu durumun, bölge halkına suyun verilmesini ve yüksek bölgelere suyun gitmesini imkansız hale getirdiğini tekrar vurguladı.

Katip Demir, bu nedenle yeni su deposu projelerinin finansmanı için Sınırüstü ve Mormenekşe köylerine de su deposu yapılması gerektiğini ve gerekli finansmanın sağlanması halinde bölgede su sorununu çözüme kavuşturabileceklerini sözlerine ekledi.

(MHA)

Editör: Aylin Derin