İktidarın Yeni Yasama Yılı Öncesi Anayasa Tartışması: HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun Anayasa’nın 4. Maddesi Üzerine Yaptığı Açıklamalar Tepkilere Yol Açtı

İktidar, yeni yasama yılı öncesinde anayasa reformu tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı. Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın değiştirilemez maddelerinden olan 4. maddenin kaldırılması gerektiğine yönelik açıklamaları, geniş çaplı tartışmalara yol açtı.

Yapıcıoğlu'nun Açıklamaları ve Tartışmalar

Yapıcıoğlu, Anayasa’nın 4. maddesinin kaldırılmasını talep ederek, “Anayasa’da değiştirilemez maddeler olması demek, bütün değiştirilemez dediğiniz maddelerin hepsini değiştirelim anlamında değildir. Anayasa’nın 4. maddesine karşıyız. 4. madde, gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır” dedi. Yapıcıoğlu’nun bu açıklamaları, hem iktidar kanadından hem de muhalefetten farklı tepkilere neden oldu.

Muhalefetten Sert Tepkiler

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Yapıcıoğlu’nun açıklamalarına Balıkesir’de yanıt vererek, “HÜDA PAR’a bir sözüm yok. Mikroba niye hastalık yapıyorsun diye hesap soramazsınız. Mikrop, mikroptur” şeklinde konuştu. Özel, HÜDA PAR’ın Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile olan ilişkisini eleştirerek, “Sen bu HÜDA PAR’a ne diyorsun Devlet Bey?” şeklinde tepki gösterdi.

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, sosyal medyada Özgür Özel’e yanıt vererek, “Özgür Efendi! Sana bir soru soracağım. Zorlanırsan kopya çekmek serbest. Ama çevrendeki beceriksizlere sorarsan sana yanlış yaptırabilirler. Soru şu: ‘Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik, Devrimcilik umdeleri CHP’nin ana prensipleridir… Tek parti döneminin icabı sayılarak Anayasa’ya sokulmuş olan bu 6 umdeyi Anayasa’dan çıkaracağız’ cümleleri hangi partinin seçim beyannamesinde yer almıştır?” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ise Yapıcıoğlu’nun açıklamalarına sert tepki gösterdi. Dervişoğlu, “Terör sevici zihniyet, şimdi de Anayasamızın ilk 4 maddesini hedef aldı” dedi ve Cumhur İttifakı’nı eleştirerek, “Malazgirt’te adamın elini kaldırırsanız o da gelir Ankara’da parmağını gözünüze sokar” şeklinde konuştu.

Erdoğan ve Bahçeli'den Henüz Bir Açıklama Yok

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yapıcıoğlu’nun açıklamalarıyla ilgili henüz bir değerlendirmede bulunmadı. Konuyla ilgili gelişmelerin takip edilmesi bekleniyor.

Editör: Aylin Derin