Dünya

WASHINGTON, GAZZE ŞERİDİ'NİN KUZEYİNDEKİ İNSANİ KOŞULLARLA İLGİLİ ‘CİDDİ KAYGILARINI’ İFADE ETTİ.

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in operasyonlarının yeniden başlamasıyla Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki insani durumdan ‘derin endişe’ duyduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in savaşla harabe olmuş bölgede yürüttüğü operasyonların yenilenmesiyle birlikte Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki insani durumdan ‘derin endişe’ duyduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, basın toplantısında Gazze Şeridi'ndeki insani durumun özellikle de kuzeydeki koşullardan kaygı duyduklarını belirtti. Miller, bu konunun ABD ve İsrail hükümetleri arasında acil görüşmelere neden olduğunu ifade etti.

Miller, İsrail'in uluslararası insani hukuk çerçevesinde Gazze Şeridi'ne gıda, su ve diğer insani yardımların ulaşmasına izin vermesi gerektiğini ve bu yükümlülükleri yerine getirmesini beklediklerini vurguladı.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Lübnan'ı Gazze benzeri bir yıkımla tehdit etmesinin ardından, Miller, İsrail'in Lübnan'da benzer bir askeri eylemden kaçınması gerektiğinin altını çizdi.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) ise, Gazze Şeridi'ne yapılan yardımların son aylarda en düşük seviyeye gerilediğini ve bu ay gıda dağıtımını durdurmak zorunda kaldığını açıkladı. WFP, "Yardım akışı yeniden başlamazsa, bir milyon savunmasız insan bu hayatta kalma paketinden mahrum kalacak" dedi ve geçişlerin kapatılması ile güvenlik sorunlarının yardım dağıtımını zorlaştırdığını bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığına göre, geçen hafta savaşın etkilediği bölgeye mal teslimatı yapanlar, İsrailli yetkililerin insani yardımlara yeni gümrük kuralları getirmesi nedeniyle gıda tedarikinin son haftalarda keskin bir şekilde düştüğünü belirtti.

Miller, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yürütülen askeri operasyonlar sırasında kaçan bazı Filistinlilerin vurulmasına ilişkin endişelerini de dile getirerek, “Bu tür olayların yaşanması kesinlikle kabul edilemez. Eğer siviller vurulduysa, bunun üzerine İsrail hükümetinin bir soruşturma başlatmasını ve sorumluların hesap vermesini bekliyoruz” dedi.