Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) kapsamında Lübnan'da bulunan Türk askerinin görev süresi bir yıl daha uzatıldı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı tezkere, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu. Tezkere, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 11 Ağustos 2006'da kabul ettiği 1701 sayılı karar ve TBMM’nin 5 Eylül 2006 tarihli kararı çerçevesinde hazırlandı.

Tezkerede, Türkiye’nin UNIFIL’e yaptığı katkının, barışı koruma harekâtının etkin bir şekilde icrasında kritik bir rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, bu katkının BM sistemi içinde ve bölgesel ölçekte görünürlüğü artırdığı, Lübnan toplumunun her kesiminde barış ve istikrarın korunmasına yönelik politikasının sürdürülmesine hizmet ettiği ifade edildi.

BMGK tarafından UNIFIL'in görev süresinin 31 Ağustos 2025'e kadar uzatıldığı hatırlatıldı. Bu çerçevede, Lübnan ile ikili ilişkiler ve bölgedeki mevcut güvenlik koşulları göz önünde bulundurularak, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 31 Ekim 2024'ten itibaren bir yıl daha UNIFIL’e iştirak etmesi öngörülüyor. Bu düzenlemeler, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Tezkere, Türk askerinin bölgedeki barış ve güvenliği sağlama çabalarına katkıda bulunmaya devam edeceğinin altını çiziyor.

Editör: Süleyman Besler