KAYNAK KIBRIS GAZETESİ / Emine Gül ÖZER

   Ev ve iş yerlerinde yoğun bir şekilde kullanılan 19 litrelik damacanaların sağlık açısından 6 ayda bir tamamen yenilenmesi gerekiyor. Bu konuda ülkemizde yasal bir de çerçeve var. Vatandaşlar damacanaları ilk aldığı zaman bunlar için depozito ödüyor. Ancak bazı satıcıların damacanaları yenilemek için vatandaştan tekrar para istediklerine yönelik şikayetler artmaya başladı.

KIBRIS gazetesine ulaşan bir vatandaş evine sürekli su getiren kişinin damacana değişikliği için 200 TL talep ettiğini belirterek bunu “hırsızlık” olarak niteledi.

KIBRIS muhabiri konuyu Tüketici Hakları Derneği Başkanı Hasan Yılmaz Işık ile görüştü. Yılmaz Işık, damacanaların toplanıp yenilerinin dağıtılması için vatandaştan ücret talep edilmesinin yasaya aykırı olduğunu söyledi.

“İşletmenin böyle bir talepte bulunma hakkı yok vatandaşa karşı. Suyun bedeli neyse vatandaş sadece onun ödemesini yapar. Damacana değişim olayı işletmenin sorunudur.” ifadelerini kullanan Işık, bu durumun tüketici haklarına ve ticaret prensiplerine aykırı olduğunu kaydederek, Ticaret Dairesinin konuya el atması gerektiğini söyledi.

“Damacananın ömrü 6 aydır”

   Tüketicinin yeni tarihli damacanalara para ödememesi gerektiğini ifade eden Işık, “Damacanalar bizden toplanılacak, dönüp bir de üstüne para mı ödeyeceğiz? Zamanında bir girişim yaptık damacana kullanım ömrü 6 aydır. 6 ayı geçtiği zaman imha ediliyor. Ancak bize gelen şikayetler kapsamında 10 yıllık damacana kullananlar var. Şimdi bunlar toplanılacak ve parası bizden mi alınacak? Görülmüş şey değil. Hiçbir vatandaş bir damacana için 200 TL ödeme yapmamalı.” ifadelerini kullandı.

“Ticaret Dairesinin konuya el atması gerek”

   Denetimleri Ticaret Dairesinin yaptığına dikkat çeken Işık, işletmenin böyle bir talepte bulunmaya hakkı olmadığına değinerek, “Suyun bedeli neyse vatandaş onun ödemesi yapar sadece. Damacana değişim olayı işletmenin sorunudur. İşletme ister değişsin, ister değiştirmesin. Damacanaların üzerinde tarihler var, bunların süresi geçmişse Ticaret Dairesi konuya el atar ve bunun sorumlusu işletmedir. Biz neden işletmenin ödemesi gereken ücreti ödeyelim?” şeklinde konuştu.

Bu durumun ticaret prensiplerine de uygun olmadığını kaydeden Işık, şöyle devam etti:

“Bunlar bize sattıkları damacanaları geri alıyorlar, bizde kalmıyor ki. Bize satılan sudur, damacana değil. Suyu satacak olan, damacanasını da, malzemesini de işletmesini de kurar, işini yapar. Vatandaştan ödeme alınması 1 kereye mahsus da olsa yasal değildir. Akla mantığa da uygun değildir. Tüketiciden herhangi bir ek ücret alamazlar.. Tüketiciler haklarını bilmelidir. Kredi kartlarından ek bir ücret alanlarında yaptığı doğru değildir. Bu su olayı da, bununla emsaldir. Ne kredi kartlarından ne de damacanadan ek ücret alınması tüketici haklarına ve yasalara aykırıdır.” (KIBRIS GAZETESİ)