Güney Kıbrıs

TATAR: KIBRIS'TA GÖRÜŞMELER İKİ DEVLET TEMELLİ OLACAK

Cumhurbaşkanı Tatar, New York'taki yemekte Hristodulidis'e egemen eşitlik ve KKTC'nin tanınması tezlerini aktaracak, federasyon müzakereleri gündemde değil.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 15 Ekim'de New York'ta Rum lider Hristodulidis ile gerçekleştireceği gayriresmi yemek öncesinde AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. 

Kıbrıs'ta yapılacak anlaşmanın iki devletin iş birliği şeklinde olacağını belirten Tatar, yemekte milli siyasetleri olan "egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü" tezlerini aktarma fırsatı bulacaklarını ifade etti.

Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BM 79. Genel Kurulu’nda KKTC'nin tanınması yönündeki çağrısının kendileri için önemli olduğunu vurguladı. Kıbrıs konusunda artık federasyon temelli müzakerelerin gündemlerinde olmadığını dile getirdi.

Yemeğin hiçbir ajandası olmayan üçlü formatta gerçekleşeceğini belirten Tatar, Rum tarafının 2017'de Crans-Montana'da yarım kalan görüşmeleri sürdürme arzusunu anımsattı. Ancak, Kıbrıs Türklerinin haklarının kabul edilmeden resmi görüşme sürecinin başlamayacağını vurguladı.

Kıbrıs Türkü'nün iradesinin göz ardı edildiği bir anlaşmanın mümkün olmadığını belirten Tatar, "Rumlarla görüşmeler için şartlarımız açık ve net. Egemenliğimiz tatmin edilmeden görüşme sürecine başlanamaz" dedi. Yemekte, egemenliğin tatmini açısından KKTC'ye doğrudan uçuşlar, ticaretin başlaması ve uygulanan ambargoların kaldırılması gerektiğini muhataplarına anlatacağını ifade etti.

Tatar, iki devletli, egemen eşit ve eşit uluslararası statüye sahip politikalarından geri adım atmayacaklarını da vurgulayarak, "Bu yemek bizim tezlerimizi anlatmak açısından fırsattır" şeklinde konuştu.