Dünya

STARMER, İSRAİL'İN SAĞCI BAKANLARINA YAPTIRIMI ELE ALDI

İngiltere Başbakanı Starmer, parlamentoda İsrail'in aşırı sağcı bakanlarına yaptırım uygulanıp uygulanmayacağını değerlendirdi.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, parlamentodaki haftalık "Başbakan'a Sorular" oturumunda milletvekillerinin gündemdeki konulara yanıt verdi. Liberal Demokrat Parti lideri Ed Davey, Başbakan’a İsrail'in Batı Şeria'da Filistinlilerin topraklarını gasbeden aşırı sağcı bakanlar Ben-Gvir ve Smotrich’e yönelik yaptırım uygulayıp uygulamayacağını sordu.

Davey, Smotrich'in Gazze'de 2 milyon insanı aç bırakmanın haklı olduğunu savunduğunu ve Ben-Gvir'in Batı Şeria'da yerleşimcilerin bir genci öldürmesine övgüde bulunduğunu aktardı. Ayrıca, eski Dışişleri Bakanı David Cameron'ın bu kişilere yaptırım uygulanacağını ifade ettiğini belirtti.

Starmer, Batı Şeria'daki korkunç yorumlar ve Gazze'deki insani durumun endişe verici olduğunu ifade ederek, yaptırımların değerlendirilmekte olduğunu söyledi. Gazze'deki ölü sayısının 42 bini aştığını ve temel hizmetlere erişimin zorlaştığını belirtti. Starmer, İsrail'in sivil kayıpları önlemek ve Gazze’ye daha fazla yardım girişine izin vermesi gerektiğini vurguladı.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de 14 Ekim'de aşırı sağcı İsrailli bakanlara yönelik yaptırımların hâlâ görüşüldüğünü bildirdi.

Ben-Gvir ve Smotrich, sık sık Mescid-i Aksa’ya yaptıkları baskınlarla uluslararası tepkilere neden oluyor. Ben-Gvir, Hamas’la ateşkes yapmadan Gazze topraklarını işgal etme çağrısında bulundu. Smotrich ise Gazze’de açlık çekenlerin ölmesinin "meşru" olduğunu ima etti.