Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili ve Avukat Ürün Solyalı, Gemikonağı'nda 26 yaşındaki Naveed Akbar'ın ölümüne neden olan trafik kazasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Solyalı, kazaya karışan astsubay hakkında İçişleri Bakanlığı'nın derhal harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Ürün Solyalı’nın açıklamasının tamamı şöyle:

“Alkol Etkisinde Ölümlü Trafik Kazaları her gün canımızı yakıyor. Bu konuda Meclis'te yasa çalışması tartışmaları devam ediyor. Bunun Trafik Master Planı çerçevesinde tüm yönleri ile ele alınması gerektiğinin altını çizeyim.

Geçtiğimiz gün Gemikonağı'nda meydana gelen tahammül edilemez neticesi olan kazada "zanlı" akıbeti ile ilgili tartışmalar toplum tarafından merakla izleniyor. Sorular geldiği için yorumu burdan yapmayı tercih ettim:

"Asker kişi"  askeri suç olmayan ama elbette askeri disiplin mahkemesine konu olacak olan adli bir suça karışmış, suç tamamen Kuzey Kıbrıs'ın kazai yetkisi dahilinde işlenmiştir.

Gerek TC-KKTC Arasında imzalanan "Adli Yardımlaşma ve Suçluların iadesi Sözleşmesi" gerekse 43/88 Suçluların Geri Verilmesi, Mahkeme İlâmlarının Karşılıklı Tenfizi ve Adli Yardımlaşma Yasası'nda tarafların İçişleri Bakanlıklarının gerekli diplomatik yazışmaları yapması ve sözleşme ve yasa şartlarının da uygun olması neticesinde iade işlemi yapılabilmektedir.

Mevzuatta; "Geri verme isteminin konusu olan suç, tamamen veya kısmen, istenilen tarafın ülkesinde veya kaza yetkisine tabi bir yerde işlenmişse." geri verme isteminin reddileceği hükme bağlanmıştır.

Bu konudaki hassasiyete cevabın İçişleri Bakanlığınca verilmesi kanaatimce gecikmiş olmasına rağmen kaçınılmazdır.”

Editör: Aynur DIRAĞAN