Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), sera gazı yoğunluğu ve hava sıcaklığı üzerindeki etkileriyle ilgili önemli bir rapor yayımladı. Rapora göre, 2023 yılı sera gazı yoğunluğunda rekor seviyelere ulaşarak, gelecekte sıcaklık artışlarına yol açma riski taşıyor.

Rapor, karbondioksit oranının son 20 yılda yüzde 11,4 oranında birikerek hızla arttığını belirtti. 2023’teki atmosferdeki karbondioksit artışının, 2022’ye göre daha yüksek olduğu vurgulandı. Karbondioksit emisyonlarının büyük bir kısmının atmosferde kaldığı, bunun dörtte birinin okyanuslar ve yaklaşık yüzde 30'unun kara ekosistemleri tarafından emildiği ifade edildi. Ancak bu oranların her yıl doğa olaylarına bağlı olarak değişiklik gösterdiği kaydedildi.

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, atmosferdeki sera gazı yoğunluğunun yeniden rekor seviyelere ulaştığını belirterek, “Bu, karar vericiler için alarm zilleri çaldırmalı. Küresel ısınmayı 2 santigrat derecenin altında tutma ve sıcaklık artışını sanayi öncesi dönem ortalaması olan 1,5 santigrat dereceyle sınırlama yönündeki Paris Anlaşması hedefine ulaşmaktan açıkça uzaklaşıyoruz,” dedi. Saulo, her bir derecelik sıcaklık artışının insan hayatı ve gezegen üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

WMO Genel Sekreter Yardımcısı Ko Barrett ise, rapordaki verilerin potansiyel bir kısır döngü riski taşıdığına dikkat çekti. Barrett, “İklim değişikliği, ekosistemlerin daha büyük sera gazı kaynakları haline gelmesine neden olabilir. Bu durum, orman yangınları ve okyanus sıcaklıklarının etkisiyle atmosferde daha fazla karbondioksit birikmesine yol açabilir,” değerlendirmesinde bulundu.

Rapor, iklim değişikliğinin getirdiği zorlukların her zamankinden daha acil hale geldiğini ortaya koyuyor.

Editör: Süleyman Besler