Eğitim

SELMA EYLEM: 80 ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR, ŞİMDİYE KADAR BİN 600 DERS BOŞ GEÇTİ

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, orta eğitimde 80 öğretmen açığı olduğuna işaret ederek, bin 600 dersin boş geçtiğini söyledi. Kıbrıs Postası’na konuşan Eylem, öğleden sonra yapılacak derslere karşı sendika olarak ders yapılmaması yönünde karar aldıklarını da anımsattı.

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, orta eğitimde 80 öğretmen açığı olduğuna işaret ederek, bin 600 dersin boş geçtiğini söyledi. Kıbrıs Postası’na konuşan Eylem, öğleden sonra yapılacak derslere karşı sendika olarak ders yapılmaması yönünde karar aldıklarını da anımsattı.

Yaz tatili boyunca devam eden öğretmen eksikliği tartışmaları, okulların açılması sonrası da devam ediyor. Eğitim yılının başladığı günden itibaren okulların fiziki durumu ve öğretmen sayısıyla ilgili yapılan açıklamaların ardı arkası kesilmezken, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem, 80 öğretmen açığı nedeniyle şimdiye kadar bin 600 dersin boş geçtiğine dikkat çekti.

Eylem, öğretmen eksikliği, okul binalarının yetersizliği ve altyapı sorunları gibi kritik meselelerin çözümsüz kaldığını ifade ederek, "Eğitim Bakanlığı’nın bu sorunları çözme kapasitesi kalmadı. Hükümet artık devreye girmeli" dedi. Eğitim sisteminin siyasi hesaplara kurban edildiğini savunan Eylem, bu duruma karşı mücadelelerinin süreceğini vurguladı.

Eylem, nisan ayında başlayan nakil başvurularında okullardan 234 öğretmen ihtiyacı talep edilirken, bu sayının önce 187’ye, ardından 53’e düşürüldüğünü belirtti. Bu azaltmanın nedeni olarak seçim sürecini ve geçici öğretmen alımlarını işaret eden Eylem, "Eğitim, siyasete ve kurultaya kurban edildi" diye konuştu ve öğretmenlere ayrılan bütçenin, geçici öğretmenlere aktarıldığını vurguladı.

"BİN 600 DERS BOŞ GEÇİYOR, 80 ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR"

Okulların açılmasından bu yana dört hafta geçmesine rağmen, halâ bin 600 dersin boş geçtiğini ve 80 öğretmen açığı olduğunu dile getiren Eylem, eğitimdeki bina sorunlarına da değindi. "6 Şubat depreminin üzerinden neredeyse iki yıl geçti, halâ okulların dayanıklılık tespitleri yapılmış değil" diyen Eylem, inşaat projelerinin gecikmesinden dolayı eğitimde aksaklıklar yaşandığını belirtti. Eylem, özellikle Kurtuluş Lisesi’ndeki inşaat gürültüsü nedeniyle öğretmenlerin ve öğrencilerin ders yapamaz duruma geldiğini ifade etti.

"TAM GÜN EĞİTİMİN ALTYAPISI YOK"

Bakanlığın tam gün eğitime geçiş kararını eleştiren Eylem, altyapı, öğretmen ve donanım eksikliklerinin olduğunu belirterek, "Pazartesi ve perşembe günleri yapılan derslerde spor alanı, yemek yenecek yer yok. Bu uygulama bir balon, halkı kandırıyorlar" dedi. Eylem ayrıca, öğleden sonra yapılacak derslere karşı sendika olarak ders yapılmaması yönünde karar aldıklarını da anımsattı.

Son olarak Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun görevini yerine getiremediğini savunan Eylem, bir an önce istifa etmesi gerektiğini ve hükümetin eğitimdeki sorunlara çözüm bulması gerektiğini vurguladı. Eylem son olarak ise, "Hükümet adım atmalı, Eğitim Bakanlığı’nın vereceği bir şey kalmadı" açıklamasını yaptı.