(06.11.2023.....MHA.....) PİLE TÜRK MUHTARI VEYSAL GÜDEN PİLELİ KÖY HALKINI BİLGİLENDİRDİ.

Pile muhtarı Güden ‘‘Bizim açımızdan uzun ve yorucu bir süreç oldu. Hepimiz streslendik ve sıkıntılı günler yaşadık. Ama bizdeki sıkıntı düşünemeyeceğiniz kadar çok. Bir tek hedef koyduk kendimize bu yol ile ilgili süreç başladığında öncelikle Pileliyi rahatlatalım.

Sonrasındaki gelişen süreç özellikle yola palalel arsa açılacak, arsa verilecek hikayeleri gündeme geldiği andan itibaren biz dedik ki yol bizim için ayrı bir durum. Ama yukarısındaki yapılmak istenen durum ve bize söylenenler bizim kabul edeceğimiz şeyler değil.

Bunu bu arada kendi aramızda değerlendirdik. Hem de tahmin edemediğiniz kadar çok alanda bu konuyu değerlendirdik, ele aldık.

Özellikle bu son üç haftalık süreç içerisinde Colin Stewart ve ekibi olmak üzere en az iki kez görüştük. Rum hükümeti Rumlara burada  arsa dağıtmasına bizlerin razı olmaycağımıza defalarca dile getirdik, ancak kapıyı kapatmadık.

pile2

Bir tek şey söyledik. Bu alanda bir çalışma yapılacaksa bu çalışma ancak ve ancak bu bölgedeki yeşil hat içerisindeki bu alanın değişimine olanak sağlamak yalnızca toplum liderleri ile anlaşacaksınız. Onların olurunu aldıktan sonra bize gelin.

Biz bölgenin iskana açılmasıyla ilgili bütün projeleri görüşmeye hazırız. İki şartımız var, Birinci şart bu bölgenin değişimine toplum liderleri onay verecek. Onay vermezler ise burada atacağımız her adım bizi farklı alanlarda farklı konularla karşı karşıya getirecek.

İkinci şartımız biz kapıyı kapatmıyoruz. Toplum liderleri bu işin yukarısının iskana açılmasına toplumlar lehine bir şey olmasına onay verirse biz ancak bir şekilde bu sürece onay veririz.

Bugüne kadar bütün köyün içerisinde araziler istisnai durum dışında tümü Rumlara verildi.

Hiç bir şekilde biz sayılmadık. Adam yerine konulmadık. Kimse de bize bir şey söylemedi. Kimse de bizden fikir almadan yolunu yürüdü gitti.

Çünkü genel mentalite bugüne kadar hiç bir şey köy içerisinde Türk, Rum sıkıntısı yaratacak en ufak bir söyleme girmeme adına özen gösterdik.

Ama bunu sürekli karşımızdakilere ikaz ettik. Bu durum kabul edilebilir değil. Bu durum doğru değil.

pile3

Özetle dedik ki eğer yukarda bir şey yapılacaksa içinde Pile Türk toplumunu temsil eden muhtarlık olacak. Projeler ortak konuşulacak. Gerekirse komite kurulacak. Bizimle çalışmak istemezlerse kendi yolumuzu ayrı ayrı yürümek adına peşin peşin proje bazında konuşarak, anlaşarak herkes kendi projesini götürecek.

Bu da nolacak sadece ve sadece köyün içerisindeki örneğin Çetin beyin evine uygulanan muammele bir rumun evine uygulanan muamele her ne ise yukarda da aynı olacak dedik.

Biz bunu konuştuk. Bunun üzerine sürekli stratejimizi geliştirdik. Günün sonunda karşılaştığımız durum birileri yukarı çıktı harıl harıl parselasyon yapmaya çalıştı.  Köyün içinde gerçekleşenler bazı şeyler bizi çok rahatsız ediyor.

Rumlar bu kadar arsa veriyor, bu kadar alıyor, Rumlar onu yaptı siz anlaştınız Rum muhtarlığıyla ve arsa veriyorsunuz. Bazı köylüler bize diyorlar bizlere bir şey söylemiyorsunuz bizi sattınız. Yok öyle birşey. Bizler hiç bir şekilde kimseyle münakaşaya girmeden hiç bir sıkıntının içine Pile Türkünü sokmadan olayı yürütmeye çalıştık çalışıyoruz.

Günün sonunda gelinen nokta oldukça rahatsızlık verici duruma geldi.

Bunun üstüne artık dedik ki bu iş olmaycak. Geçen hafta itibari ile ortalama hergün Lefkoşa’ya gidildi, gelindi, toplantı yapıldı. Sürekli ve bu en üst düzeyde oldu. Bütün yetkililer ile bu konuyu ele aldık.

Biz de bir tavır geliştirdik. Tavrımızda şu bugünden sonra son kez Colin Stewart’la tekrar görüştük buraya Ekibiyle birlikte geldi ve ona tavrımızı koyduk ve söyledik.

Eğer bu çalışmalar durmaz ise biz bu çalışmaların durması için müdahale edeceğiz.

Çünkü bize bu proje başlamadan önce Pile içerisinde bugüne kadar yapılan uygulama bizim kabul edeceğimiz bir uygulama değildir dedik.

pile4

Onların bakış açısı ile Yeşil Hat içerisinde uygulanan yasal mevzuat Kıbrıs Cumhuriyeti mevzuatıdır ve onların yasaları ile yürür. Onların yasaları ile yürüdüğüne göre kendilerini tek yetkili görürler.

Benim Kıbrıs konusuna bakış açımı siyasi duruşumu hepiniz biliyorsunuz, ancak bu hale razı değiliz ve bizim müsademiz olmadan bu işin olmaması için elimizden geleni yapacağız.

Medyada ne duyup duymadığınız beni ilgilendirmez.

Ben ve azalarım Kıbrıs Türk Toplumu’nu temsilen orada müzakere eden en tepedeki yetkili ile sürekli görüşüyoruz.

Bizim duruşumuz belli.

Gelinen aşamada şu yol insani bir durumdur arsa arazi işi ile birleştirmeyin dedik. Malesef birleştirdiler.

İki arazide çalışma yapıldı, ancak durduruldu.

Yarın akşam üst düzey görüşmeler olacak. Biz pile türk halkı olarak karar vereceğiz.

Dik duracağız Beraber duracağız, bu yolda beraber yürüyüceğiz. Bizim duruşumuz bu.

Colin Stewart’a sorduk. Senin elinde imzalı belge var mı? Bu işin yazılı imzalı detayları varmı dedik bir şey var mı elinde dedik. Kendisi de bize "O dedi beni ilgilendirir" dedi. Şuan bizim elimizde de böyle bir belge yok size bunu belirteyim.

3 yıl boyunca üstler ile yaptığım görüşmelerde de biz sadece kuzeye geçişi isteriz başka da bir şey istemeyiz dedik. Gelinen nokta bu.

15,20 gündür yüksek komiser ile görüştüm. İngiliz generali ile de görüştüm. Bizim Avrupa Birliği ile yaptığımız bir anlaşma var. O anlaşma uluslararası bir anlaşmadır. Bizim için O bağlayıcıdır.

Biz o anlaşmayı değiştiremeyiz dediler. Dolayısı ile ikinci bir kapının açılmasına müsade etmiyorlar. Biz bir önceki bayram dedik açalım gelen mesajı da ben gözümle gördüm. Bütün kapının kapanmasından bahsediliyordu. Dolayısı ile nerden ne duyarsınız bilmiyorum ama duyduklarınıza inanmayın.’’dedi. (MHA)