Katolik dünyasının 266'ncı lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus için Aziz Petrus Meydanı’nda cenaze töreni düzenlendi. Solunum yollarındaki sağlık sorunları nedeniyle 21 Nisan’da yaşamını yitiren Papa için gerçekleştirilen törene, yaklaşık 150 bin kişi katıldı.

Türkiye'yi TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un temsil ettiği törende, 200'den fazla kardinal, 700'den fazla piskopos ve rahip hazır bulundu. Cenaze ayinini Kardinaller Meclisi Dekanı Kardinal Giovanni Battista Re yönetti.

Tören sırasında açık tabuttaki Papa'nın naaşı, yapılan son ziyaretlerin ardından beyaz bir örtüyle kapatıldı ve tabutu kapatılarak tören alanına getirildi. Vatikan'a göre 250 bin kişi Papa'ya son saygı duruşunda bulundu.

Cenazenin ardından Papa Franciscus'un naaşı, 6 kilometrelik kortej eşliğinde Azize Büyük Meryem Bazilikası’na (Santa Maria Maggiore) götürüldü. Papa'nın mezarı, Liguria bölgesinden getirilen taşlarla yapıldı ve vasiyeti doğrultusunda "Franciscus" ismini taşıyan sade bir mezar taşı kullanıldı.

Törene, ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İspanya Kralı 6. Felipe gibi dünya liderleri katıldı. Ancak Trump, Biden ve Zelenskiy’in Vatikan’ın koyu renk kıyafet kuralına uymamaları, saygısızlık eleştirilerine neden oldu.

Vatikan ve Roma genelinde 4 bin güvenlik personeli görev yaparken, tören boyunca bölgedeki hava sahası kapatıldı. Geniş güvenlik önlemleri altında tamamlanan tören, Katolik Kilisesi tarihinde bir ilke sahne oldu. Papa Franciscus, bir asırdan fazla süredir Vatikan dışında bir yere defnedilen ilk Papa oldu.

Asıl adı Jorge Mario Bergoglio olan ve Arjantin doğumlu Papa Franciscus, 2013 yılında, sağlık sorunları nedeniyle görevinden ayrılan Papa 16. Benediktus'un ardından seçilmişti. Latin Amerika kökenli ilk Papa olan Franciscus, görev süresi boyunca sade yaşam tarzı ve halkla yakın ilişkileriyle dikkat çekmişti.