Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay Cumhurbaşkanı Tatar’a çağrıda bulunarak “sayın Cumhurbaşkanı sahte diploma skandalı konusunda pişmanlık düzenlemesi derken neyi kastediyor? Bu diplomaları alanlara işledikleri suçlar için af çıkarılmasını mı kastediyor? Eğer düşünceleri buysa, yani sahte diploma alanların ceza almalarını önlemekse bu Kabul edilemez ve buna tepkimiz çok büyük olur. Sayın Tatar bu konuya yani “pişmanlık düzenlemesi yapılması” şeklindeki sözlerine açıklık getirmelidir. Kendisinden açıklama bekliyoruz” dedi.
Özersay açıklamasında sahte diplomayı verenin de bunu alanın da ceza yasasına göre suç işlemiş olduklarını vurgulayarak “şimdi eğer birilerine kıyak geçmek için af çıkarma düşüncesiyle pişmanlıktan bahsetmeye baladılarsa, yani düşünceleri buysa sakın akıllarının ucundan dahi geçirmesinler, hukukun temel prensiplerini ayaklar altına almalarına müsaade etmeyiz bunu bilsinler” ifadelerini kullandı.
“BUNU YAPMAYA KALKAN KARŞISINDA BİZİ BULUR, HALKI BULUR!”
Sahte diploma alanların bu fiili işledikleri tarihte yürürlükte bulunan Fasıl 154 Ceza Yasası’na göre bu fiilin suç olarak tarif edildiğini, şimdi geriye dönük olarak yasayı değiştirmenin hukukun temel prensiplerini, adaleti ayaklar altına almak anlamı taşıyacağını vurgulayan HP lideri Kudret Özersay “kanunların geriye yürümezliği prensibi esastır. Siz şimdi bazı ülkelerde terör faaliyetlerine çeşitli şekillerde katılanlar için çıkarılan pişmanlık benzeri bir düzenleme yapıp suçlarını ve alacakları cezayı geriye dönük olarak ortadan kaldırırsanız bu Halkın devlete ve adalete olan inancını yerle bir edersiniz. Bu konuda adım atmaya kalkışacak herkes, hangi siyasi partiden olursa olsun, karşısında bizi bulacaktır, Halkı bulacaktır” dedi.
Özersay açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi:
“Sayın Tatar bir önemli şey daha söyledi: Bu sahte diplomalarla ilgili bir pişmanlık düzenlemesi yapılması ihtimalinden bahsederek bu şekilde diploma alanlar gelip kendileri pişmanlık bildirsinler ve o diplomalar iptal olsun ve yeni bir sistem kurulsun ifadelerini kullandı. Eğer burada düşünülen pişmanlık adı altında bu suçu işleyenlerin ve o sahte diplomaları almayı kabul ederek buna ortak olanların bir çeşit affedilmesi gibi bir şeyse bu kabul edilemez!!!
Hukukun temel prensiplerinden birisidir: O fiilin işlendiği tarihte yürürlükteki yasaya göre o fiil suç teşkil ediyorsa siz sonradan yasal düzenleme yaparak bunu geriye doğru değiştirip suç olmaktan çıkaramazsınız.
Umarım "pişmanlık" adı altında birilerini bu sahtekarlık meselesinden kurtarmak ve af ederek kıyak çekmeye kalkışmazlar! Buna izin vermeyeceğiz!!! Bu suçu işleyenler cezalarını çekmelidirler.”