Genel

ÖZDİL NAMİ: "TATAR LİDERLİĞİNDE GELİŞME BEKLEMİYORUM"

Özdil Nami, Tatar liderliğinde herhangi bir gelişme beklemediğini, bu kapasitenin ve devlet adamlığının olmadığını ifade etti. Müzakerelerin geleceği belirsiz.

Eski Dışişleri Bakanı ve müzakereci Özdil Nami, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Rum yönetimi lideri Nikos Hristodulidis’in katıldığı gayri resmi akşam yemeğini değerlendirdi.

Nami, "Yeni bir sayfa açıldı, ancak buna bir anlam yüklemiyorum. Tatar liderliğinde herhangi bir gelişme olacağına ihtimal vermiyorum. Orada böyle bir kapasite ve devlet adamlığı görmüyorum" ifadelerini kullandı.

Müzakerelerin geleceğiyle ilgili sürecin, diğer ülkeleri de ilgilendiren boyutlarına dikkat çeken Nami, "Bu, daha önce yaşanmamış bir durum. Rauf Raif Denktaş, Dr. Derviş Eroğlu, Mehmet Ali Talat ya da Mustafa Akıncı dönemlerinde böyle bir şey olmamıştı" dedi.

Yeni bir müzakere çerçevesi oluşturulacağına işaret eden Nami, "Diğer tarafların katılacağı toplantıda bu konular ele alınacak" şeklinde konuştu. Türkiye ve Yunanistan’a vurgu yapan Nami, "Ancak İngiltere’nin katılıp katılmayacağı ve AB’nin gözlemci rol alıp almayacağı henüz net değil" dedi. Nami, Kıbrıs sorununu ve bu sürecin diğer ülkeleri de ilgilendiren boyutunu gayri resmi de olsa önemli bir gelişme olarak nitelendirdi.