Gündem

ORTA ÇAĞDA KIBRIS’IN KADINLARI RESİM SERGİSİ AÇILDI

( 25-5-2024 …. MHA …. )     Ortaçağda Kıbrıs’ın Kadınları isimli sergi Naci Talat Vakfı ve Gazimağusa Belediyesinin katkıları ile dün akşam çifte mazgallar ( Martinengo Kalesi ) Gazimağusa’da açıldı.

Sergiye hayat veren ressam Semra Bayhanlı ve Ahmet Kemal Hilmi oldu. Serginin açılışında bir konuşma gerçekleştiren Semra Bayhanlı  

 “İnanın bu serginin bizim için çok ayrı bir anlamı var çünkü bence Mağusa, kahramanlarımızın izlerini taşıyan bir şehirdir.

Yoğun bir araştırma ile yola çıktık. Çok çalıştık fakat inanın hiç yorulmadık. Tarihte ‘Kadının yeri niye boş?’ diye hep sorguladık. İşte bu projede tarihimizdeki bu cesur kadınların sesi olduk. Örneğin Caterina Cornaro’yu evine getirdik.” Dedi. Ardından söz alan Naci Talat Vakfı Başkanı Sıla Usar İncirli ise;

“Çok kıymetli dostlar, çok kıymetli konuklar. ‘Orta Çağda Kıbrıs’ın Kadınları’ sergisini, kocaman bir ortaçağ kale kenti olan Mağusa’da Martinengo kalesinde, Martinengo burcunda ya da tabyasında sizlerle buluşturmaktan büyük bir onur ve heyecan duyuyoruz.

Biz bu akşamki sergiyi, Naci Talat Vakfı ve Gazimağusa Belediyesi’nin ortak organizasyonuyla yaptık.

 Herkes Lefkoşa’da çok ilgi gören bu serginin Mağusa’ya ne zaman geleceğini soruyordu. Bunu gerçekleştirebilmek için çalışmaya başladık. Kıymetli Belediye Başkanımız, çok sevdiğim abim, meslektaşım Dr. Süleyman Uluçay’ın da himayesinde bu akşam sizlerle buluşmuş olmaktan gerçekten büyük bir şeref duyuyorum.

Martinengo burcu belki de birçoğunuzun ilk kez ziyaret ettiği bir yer ama bazılarınızın burada çok küçük yaşlarda bulunduğunu da biliyorum çünkü burası aslında bir tophane; savaşta kullanılan bir yer. İnsanların saklandığı, korunduğu bir yer idi.” Dedi. Ardından söz alan Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay ise şunları söyledi;

“Bugün burada bu güzel sergiyle buluşma imkanı’mız oldu. Burası Martinengo burcu olarak geçse de, Mağusa’lılar arasında ‘Çifte Mazgallar’ olarak bilinir.

1974’te buraları, tarihi taş yapılar değil, capcanlı yerlerdi. Burası 1974’te Mağusa Türk halkının önemli bir sığınağıydı. Yüzlerce insan burada sığındı. O günlerin koşullarında birçok Mağusa’lı hayatını burada sürdürdü. Buraları Mağusa’nın yalnızca tarihi taşları değil, hayatın capcanlı anılarıyla doludur.” Dedi. Ardından serginin açılışı gerçekleştirildi ve vatandaşlar sergiyi gezdiler(MHA)