ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Jüpiter'in Europa uydusuna bir uzay aracı fırlatmaya hazırlanıyor. Europa, güneş sistemimizde yaşam arayışında en umut verici yerlerden biri olarak kabul ediliyor; çünkü bu uydunun buzla kaplı yüzeyinin altında geniş bir okyanus bulunduğuna inanılıyor.
Güneş enerjisiyle çalışan Europa Clipper uzay aracı, Cape Canaveral'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden bir Falcon Heavy roketiyle fırlatılacak ve dokuz bilimsel araç taşıyacak. Uzay aracının yaklaşık beş buçuk yıl sürecek bir yolculukla 2,9 milyar kilometre katettikten sonra 2030 yılında Jüpiter'in yörüngesine girmesi planlanıyor.
Milton Kasırgası nedeniyle ertelenen fırlatma, NASA tarafından bugün 16:06 olarak yeniden planlandı. Bilim insanları, daha önceki çalışmalarla Europa'nın buzlu kabuğunun altında bulunan tuzlu su okyanusuna büyük ilgi gösteriyor.
NASA'nın Jet İtiş Laboratuvarı'ndan gezegen bilimci Bonnie Buratti, “Europa'da yaşam için gerekli bileşenlerin bulunduğuna dair çok güçlü kanıtlar var, ancak bunu öğrenmek için oraya gitmemiz gerekiyor. Biz yaşamı keşfetme misyonunda değiliz; sadece yaşam için elverişli koşulları arıyoruz” şeklinde konuştu.
Europa Clipper, 30,5 metre uzunluğunda, 17,6 metre genişliğinde ve yaklaşık 6 bin kilogram ağırlığında. NASA tarafından gezegen görevleri için inşa edilen bu en büyük uzay aracının üç ana hedefi bulunuyor: Europa'nın buzlu dış tabakasının kalınlığını ve iç yapısıyla etkileşimini ölçmek, uydunun bileşimini öğrenmek ve jeolojik özelliklerini belirlemek.