Kıbrıs Türk Barolar Birliği (KTBB) İnsan Hakları Komitesi Başkanı avukat Aslı Murat, istisnai vatandaşlıkların artık durdurulması gerektiğini belirterek, “Artık yeter” dedi.

Murat, hükümetin nüfus ve vatandaşlık politikalarına dair ortaya koyduğu performansın, çok ciddi bir suçun işlenmesine zemin yarattığını söyledi.

Aslı Murat, konuyla ilgili kişisel sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımda bulundu.

Paylaşım şu şekilde:

“Artık yeter. İstisnai vatandaşlıkları durdurun.

Basına yansıyan haberlere göre, 4 ay önce vatandaş yapılan 59 yaşındaki bir kişi, 20 yaşında bir kadına cinsel saldırı gerçekleştirdiği gerekçesi ile Mahkemeye çıkarıldı. Elde ettiği vatandaşlığı, tutuklu yargılanmaktan sıyrılabilmek için kullanmak istedi. Polis, kamera kayıtlarından suçun işlendiğinin apaçık ortada olduğunu aktardı.

Aleyhine getirilecek davanın duruşmalarından kaçmayacağına ilişkin teminat göstermek maksadı ile tanık dinletse de Yargıç, davası getirilince değin, 20 günü aşmamak üzere cezaevine gönderdi.

İçişleri Bakanı’nın, bu kişinin vatandaş yapılma gerekçesini ve önemini bizimle paylaşması gerekiyor. İstisnai yöntemle mi vatandaş oldu?

Hükümetin nüfus ve vatandaşlık politikalarına dair ortaya koyduğu performans, çok ciddi bir suçun işlenmesine zemin yarattı. İstisnai vatandaşlığın kimlere verileceği yasada belirtilmiş. Sizce hangi sebebe dayanarak bu kişiye vatandaşlık verildi?

Bilinçli şekilde kontrol etmediğiniz nüfus hareketleri ve ne idiği belirsiz kişilere verdiğiniz vatandaşlıklar, bu toplumun “kalabalıklaşması” sonucunda tüm kamusal hizmetlerin sunulmasını ve ülkedeki yaşam koşullarını zorlaştırıyor, siyasi egemenliğimize müdahale ediyor, insanların beden dokunulmazlığını ihlal eder noktaya varıyor”.

 

Editör: Emine Erdem