(18.07.2023.......MHA......) Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu Türkiye’ye gitmeden önce DAÜ-SEN ile bir araya geldi.
Milli Eğitim Bakanı ile DAÜ-SEN sendika yetkilileri ile bir araya gelmesinin nedeni’nin, Doğu Akdeniz Üniversitesinin İçinde bulunduğu maddi çıkmazdan nasıl kurtarılabileceği konusunda VYK üyeleri ile DAÜ-SEN’in hazırlamış olduğu protokol taslağını Bakanlıkta Sayın Nazım Çavuşoğlu’na bir brifing vererek detaylı bir şekilde sundukları öğrenildi.

Elde edilen bilgiye göre Mayıs ayında DAÜ-SEN’in talebiyle konu ile ilgili Başbakanlıkta, Başbakanın, eğitim bakanının, VYK Başkanının Ve DAÜ-SEN katılımıyla bir toplantı gerçekleştırıldi. 
Bu toplantıda DAÜ-SEN, DAÜ Yönetiminin sorunun çözümü için adım atmadığı ve problemlerin çözümünü sürekli ötelediğini söyledi. 
Taraflarının hükümet, işveren ve yetkili sendikalar olacağı ve bu tarafların yapacaklarının düzenleneceği bir protokol ile DAÜ’nün kurtulmasının mümkün olduğunu söyledi. 
Bu çerçevede toplantı sonunda Başbakan Ünal Üstel bu çalışmayı yapması ve sonucunu kendilerine sunması için VYK başkanı Erdal Özcenke görev verdi.
Alınan bilgiye göre VYK başkan vekili Ersun Kutup’un Başkanlığında yürütülen çalışmalar sonucunda 15 Haziran’da taslak sonuçlanmış ve VYK konuyu hükümete ve  temmuz ayında yapılacak yetkili sendika seçimi sonucuna bağlı olarak seçilecek yetkili sendikaya sunacaktı.
Ancak VYK Başkanı Erdal Özcenk bu çalışmayı hükümete sunmamış ve yetkili sendika seçimini ise önce 14 Temmuz’a daha sonra da 2 Ağustos’a erteleyerek yönetsel işçi sendikalarına da protokol taslağını sunmamıştır. 
Temmuz sonu yaklaşırken HP veremeyecek durumda olan, borçlanamayan DAÜ de çözüm arayışları da çıkmaza girmiş oldu. 
İşte bu çerçevede Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu doğrudan DAÜ-SEN’den protokol ile ilgili bilgi almış olup detaylı bir çekilde konuya vakıf olmakla birlikte 
Eğitim Bakanı Nazim Çavuşoğlu aylardır DAÜ Rektörü Aykut Hocanın dan ve VYK Başkanı Erdal Özcenkten  istediği bilgileri alamamaktan şikayetçi olmuştur. 
 
Protokol taslağında 4 yıllık programda Hükümetin, işverenin ve yetkili sendikaların yapacakları ve taahütleri yer alıyor. 
Bu bağlamda hükümet, DAÜ’nün dış borçlanmasına onay verecek ve yasal düzenlemelerle rekabet anlamında DAÜ’nün yaşadığı haksızlıklara son verecek ve yüksek öğretimde kaliteyi başarıyı teşvik edecek, işveren bütçe açığının kapatılması için  yıllık süreçte protokolde yer alan yapısal değişiklik adımlarını hayata geçirecek, yetkili sendikalara ise iç borçlanmaya ve yapısal dönüşüm adımlarına destek verecek bir yapının oluşmasına görmek istediğini belirten Bakan Çavuşoğlu toplantının hayli verimli geçtiğini Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu DAÜ-SEN yetkililerinin sunduğu taslağı uygulanırsa DAÜ’yü kurtarırız şeklinde görüş belirttiğini de dile getirdiği öğrenildi.
Hazırlanan Taslakta Doğu Akdeniz Üniversitesinin 4 yıl gibi bir süreçte yeniden ayakları üzerinde durabilecek bir duruma gelebileceği öngörülüyor.

Bakan Nazım Çavuşoğlu Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin bu durumun’dan hayli rahatsız olduğunu ve yukarıda da belirtildiği gibi Türkiye dönüşü Üniversitede değişiklikler olacağı sinyalini de verdiği öğrenildi.
Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun Türkiye’ye gitme sebeblerin’den bir tanesi ise Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne YÖK’den ek kontejan isteyeceği gelen bilgiler arasında. (MHA)