Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bugün yılın dokuzuncu faiz kararını açıklayacak. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında gerçekleştirilecek olan toplantı sonrası, politika faizi kararı saat 14.00'te duyurulacak.

Merkez Bankası, son beş aydır politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutuyor. Piyasalarda ise TCMB’nin faizi sabit bırakacağı yönünde bir beklenti hakim. Reuters’ın anketine katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğu, kasım ayına kadar faiz oranında bir değişiklik olmayacağını öngörüyor. Ancak bazı ekonomistler, ilk faiz indiriminin ekim, kasım, aralık veya yeni yılın ilk çeyreğinde gerçekleşebileceğini tahmin ediyor.

AA’nın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, politika faizinin bu toplantıda da yüzde 50'de sabit tutulacağını düşünüyor. Yıl sonu beklentilerine göre ise ekonomistler, politika faizinin yüzde 46,65 seviyesine düşeceğini öngörüyor. Yıl sonunda politika faizinin yüzde 50 olacağını düşünen iki ekonomist bulunurken, diğer ekonomistler oranların yüzde 45 ile 47,5 arasında olacağını tahmin ediyor.

Öte yandan, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ağustos ayı verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 2,47 oranında arttı, yıllık enflasyon ise yüzde 51,97’ye geriledi. Enflasyon hedefleri de geçtiğimiz günlerde açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) ile güncellenmişti. OVP’de 2024 yılı enflasyon hedefi yüzde 41,5 olarak belirlendi.

Küresel ölçekte ise ABD Merkez Bankası (FED), dört yıl aradan sonra 18 Eylül’de politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti.

TCMB’nin politika faiz kararı, piyasalar ve ekonomistler tarafından büyük bir merakla bekleniyor.

Editör: Aylin Derin