Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Zeki Avcı, bir basın duyurusu yaparak, trafik kazalarının huzursuzluğa yol açtığını kaydetti.
Avcı, “Eğitim, mühendislik ve yasalarımızdaki eksiklikler yollarımızdaki tehlikelerin başında gelmektedir” dedi.
Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Zeki Avcı’nın açıklaması şu şekilde:
“Yollarımızda meydana gelen kazalar yollarımızda huzursuzluk ve güvensizlik yaratmıştır. Yollarımızın altyapısı, trafik eğitimimiz, ehliyet sistemimiz, araç muayenelerimiz, trafik tabelalarımız, aydınlatmalarımız, araç sigorta sistemimiz, trafiğimize ayrılan bütçemiz, güncellenmeyen trafik yasalarımız yollarımızda kendini korku, dehşet ve can kayıpları insanlarımıza geri dönmektedir.
Bilinerek işlenen suçlar olan alkollü, uyuşturucu madde tesiri altında sürüş, ehliyetsiz sürüşe verilen cezaların yıllardır masaya yatırılmaması can kayıplarını artırmaktadır.
Yollarda can kayıplarını önlemek için eğitim, mühendislik, yasalar ve denetimler ile acil yardım sistemlerinin tam olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Ülkemizde bir tek 112 Ambulans sistemi güncel, hızlı ve etkin çalışmaktadır.
Eğitim, mühendislik ve yasalarımızdaki eksiklikler yollarımızdaki tehlikelerin başında gelmektedir.
Yol güvenliğini artıracak ancak 2017 Yılından beri defalarca ertelenen aşağıdaki tüzüklerin yürürlüğe girmesinin sağlanması gerekmektedir Sürüş Eğitim İzni ve Sürüş Ehliyetleri Sağlık Tüzüğü Ehliyet, Sınav ve Sürüş Ehliyet Müfettişleri ile ilgili Usul ve Kurallar Tüzüğü Şoför Okulları ve Eğitmenleri ile İlgili Esas ve Kıstasları Düzenleme Tüzüğü
1974 MOTORLU ARAÇLAR VE YOL TRAFİK TÜZÜĞÜ
Eğitimi tam verilmeyen, yollardaki eksiklikleri giderilmeyen, yasalardaki güncellemeler yapılmayan yollarımızda bir de sürücü davranış bozukluğu eklenmesi ile havada uçarak ters dönen arabalar, her taraftan korkutarak gelen araçların yollarımızda gitgide arttığı gözlemlenmektedir.
Eylül ayında on binlerce öğrenci ülkeye gelmekte ve araç kullanmaya başlamaktadır.
Uyuşturucu testi ile ilgili yasa 13 ay önce meclisten geçti ama cihazlar alınmadı, alkollü sürüş canlar almaya devam ediyor.
Alkollü sürüşlerin hem sayı hem de miktar olarak yükselmeye devam ettiği halde caydırıcı cezaların gelmemesi de canların gitmesine katkı koymaktadır. Hız tespit kamera cezaları aylardır sürücülere ulaştırmayarak caydırıcılık etkisi ortadan kaldırılmıştır.
Eğitim ve mühendislik hizmetleri için uzun zaman ve yüksek bütçe ile gerektirdiği ancak yapılması şart olandır, ivedi olarak yapabileceğimiz caydırıcı yasal uygulamaların hemen devreye sokulmasıdır.
2022 yılında 54 haftada 24 ölüm varken, 2023 yılında 31 haftada 30 kazada 33 ölüm vakası olmuştur. Aşırı süratten 16, alkolden 7, ölümlü kaza olmuştur.
7 araç tek başına, 12 araç çarpışması, 9 yaya ve 2 bisiklet kazaları meydana gelmiştir. Alkollü sürüşü durdurmalıyız. Bu yollarda alkollü veya süratli sürücülerin kaza yapmaması imkânsızdır. Alkollü sürüş yasaları caydırıcı olmadığından bu tür suçlar gitgide yollarda daha tehlikeli olmaktadır. Alkollü sürüşlerin ivedi olarak önlenmesi için ilk adım olarak – hemen- trafik yasalarında aşırı alkollü sürücüye aracı kilitleme veya emare olarak el koyma da getirilmelidir.
Yol güvenliğini sağlamak, bilinerek işlenen suçları caydırıcı cezalarla önlemek devletin asli görevidir.
Polis Genel Müdürlüğünün Eylül 2022 de yayınlamış olduğu “Trafik ve Yol Güvenliği Çalıştay Sonuç Raporu” tüm resmi makamlar tarafından rehber olarak alınmalı ve işlemler başlatılmalıdır.
Yol güvenliğini sağlama yönünde Polis Genel Müdürlüğüne, canların kurtulmasında da 112 Ambulans sistemine teşekkür borcumuz vardır.
Devletin ve hükümetlerin asli görevi yollarda da can ve mal güvenliğini sağlamaktır.”