Kuzeyde kalan Rum malları üzerine inşaat yaparak, sahibinden habersiz başkasına satış yaptığı iddiasıyla tutuklanan Afik Group Direktörü Simon Mistriel Aykut’un 9 Eylül’e kadar tutuklu kalmasına karar verildi.

Afik Group Yönetim Kurulu Başkanı Simon Mistriel Aykut, bugün Güney Lefkoşa’da çıkarıldığı mahkeme tarafından, 9 Eylül’de görülecek davasının başlangıcına kadar tutuklu kalacak. 73 yaşındaki Aykut, Kıbrıslı Rumların kuzeyde kalan malları üzerinde 43 milyon Euro'luk yatırım yapması da dahil olmak üzere toplam 124 ayrı suçla karşı karşıya bulunuyor. Aykut’un İsrail, Türkiye ve Portekiz pasaportları bulunmasından dolayı serbest kalması halinde kaçma ihtimalinin yüksek olduğu belirtildi.

Davanın başlangıç tarihi olan 9 Eylül’ün, Yunanlıların İzmir’den denize döküldükleri gün olarak bilinmesi ve mahkemenin bu tarihi kasıtlı olarak seçmiş olabileceği düşünülüyor.

Aynı davayla ilgili olarak haklarında tutuklama emri çıkarılan Aykut’un iki oğlu, 51 yaşındaki Afik Yaacov ve 49 yaşındaki Michael Mistriel Aykut’un da arandığı vurgulandı. Her iki firarinin de babaları gibi Türkiye ve Portekiz pasaportlarının bulunduğu ve Rum polisinin İsrail ile iş birliği içinde olduğu belirtildi.

Bu karar, KKTC'de Rum arazileri üzerine inşaat yapan birçok kişiyi tedirgin etmeye başladı. KKTC Devleti'nin nasıl bir adım atacağı merak konusu olurken, şu ana kadar yetkililerden herhangi bir açıklama gelmedi.