Kuzey Kore devlet medyasına göre, Kuzey Kore ordusu, Güney Kore sınırındaki topçu birliklerine ateş etmeye hazır olmaları emrini verdi. Bu açıklama, Kuzey Kore’nin başkenti üzerinde insansız hava araçları (İHA) uçurulduğu iddiası sonrası geldi. Kuzey Kore, Güney Kore’nin bu eylemi nedeniyle "korkunç bir felaketle" karşılaşacağı uyarısında bulundu.

Şarku’l Avsat’ın Güney Kore resmi haber ajansı Yonhap’tan aktardığına göre, Kuzey Kore Savunma Bakanlığı, Güney Kore'nin bu ay içerisinde Pyongyang üzerinden Kuzey Kore karşıtı propaganda broşürleri taşıyan İHA'lar gönderdiğini iddia etmesinin ardından açıklama yaptı. Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) tarafından yayımlanan açıklamada, “Kore Halk Ordusu, 12 Ekim'de sınırdaki topçu birliklerine ve atıştan sorumlu birimlere atışa tam olarak hazırlanmaları için bir ön operasyon emri yayınladı” ifadeleri yer aldı.

Ayrıca, ordunun sekiz tam silahlı topçu tugayına ateş açmaya hazır olmaları talimatı verildiği ve Pyongyang'daki hava gözetleme mevzilerinin güçlendirildiği bildirildi. Bir Savunma Bakanlığı sözcüsü de, "Kendi takdirimize bağlı olarak harekete geçeceğimiz ve tekrar tespit edilen herhangi bir uçuşu Güney Kore uçağı olarak değerlendireceğimiz ve bunu bir savaş ilanı olarak kabul edeceğimiz konusunda tekrar tekrar uyarıyoruz" şeklinde bir açıklamada bulundu.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Güney Kore'nin Kuzey üzerinde tekrar uçuş gerçekleştirmesi durumunda "korkunç bir felaketle" karşılaşacakları konusunda uyarıda bulundu. Tüm bu gelişmeler, bölgedeki gerilimi artırarak, iki Kore arasındaki ilişkilerin daha da kötüleşmesine yol açabilir.

Editör: Süleyman Besler