Gündem

KÜLTÜR DAİRESİ, GÜZEL SANATLARLA İLGİLİ 14 DERNEĞE TOPLAM 779 BİN 850 TL MALİ YARDIM YAPIYOR

Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Kültür Dairesi’nin her yıl “Güzel Sanatlarla İlgili Derneklere Yardım Tüzüğü” kapsamında yaptığı mali yardımlardan, 2023 yılında katkı almaya hak kazanan dernekler ve projeleri belirlendi.

Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Kültür Dairesi’nin her yıl “Güzel Sanatlarla İlgili Derneklere Yardım Tüzüğü” kapsamında yaptığı mali yardımlardan, 2023 yılında katkı almaya hak kazanan dernekler ve projeleri belirlendi.

Tüzük kapsamında Kültür Dairesi Müdürü başkanlığında 12 kişiden oluşturulan Değerlendirme Komisyonu’nun yaptığı değerlendirmeler ve oy birliği ile aldığı karar sonucunda 14 derneğin 19 projesine toplam 779,850TL mali katkı yapılıyor. Derneklerin ve projelerin isimleri ile katkı miktarları kultur.gov.ct.tr adresinden kamuoyu ile paylaşıldı.

Kültür Dairesi’nden konu hakkında yapılan yazılı açıklamaya göre, “Güzel Sanatlarla İlgili Derneklere Yardım Tüzüğü” kapsamında 23-30 Kasım 2023 tarihleri arasında başvuru kabul edildi. Derneklerin en fazla iki proje ile başvurabildikleri ve ilgili Tüzük uyarınca, demirbaş kalemlerine katkı yapılamayan mali yardımlar için, 20 dernek 27 proje ile müracaat etti.

Derneklerin 1 Haziran 2023 ile 30 Haziran 2024 tarihleri arasında gerçekleştirdikleri ve/veya gerçekleştirecekleri güzel sanatlarla ilgili projeler hakkındaki başvurular, Kültür Dairesi’nde kapalı zarf usulünde teslim alındı.

Başvuru süreci öncesinde Kültür Dairesi tarafından duyurulan Tüzük kuralları çerçevesinde, derneklerin sunduğu ve toplam maliyeti (projenin gerçekleşme bedeli) 200,000TL’yi geçmeyen projeleri değerlendiren Değerlendirme Komisyonu; bir derneğe, 1 veya 2 proje ile başvurmasından bağımsız olarak, en fazla 100,000TL katkı yapılabileceği kuralı ışığında derneklerin projelerine yapılacak mali yardımları oybirliği ile belirledi.

Projeler, Tüzük kuralları çerçevesinde Kültür Dairesi Müdürü Şirin Zaimağaoğlu başkanlığında 12 kişiden oluşturulan Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirildi. Tüzük kapsamında 3 yıllık görev süresiyle oluşturulan Komisyonda, Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Müdürü Nazım Ced, KKTC Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Temsilcisi Mustafa Kofalı, Gençlik Dairesi Müdürü Hakan Özsaygın, Kıbrıs Türk Halk Dansları Federasyonu Temsilcisi Ayhan Bıçaklı, Kültür Dairesi Güzel Sanatlar Şube Amir Temsilcisi Ceyhan Özyıldız, Kültür Dairesi Kütüphaneler ve Yayın Şube Amiri Temsilcisi Rukiye Kaymak’ın yanı sıra Kültür Sanat Danışma Kurulu’ndan edebiyat alanından Serkan Soyalan, müzik alanından Aytaç Çağın,  görsel sanatlardan Özhan Özatay, halkbilimi ve araştırmacılardan Refik Hazır ile sahne (gösteri) sanatları alanından Süleyman Şakar görev yapıyor.

Kültür Dairesi’nden yapılan açıklamada, Komisyon 2023 yılı değerlendirmelerini yaparken, kapalı zarf usulünde teslim alınan projelerin Tüzük maddelerine ve Başvuru Rehberi’nde paylaşılan değerlendirme kriterlerine uygun olup olmadığını inceledi.

Komisyon, ilk olarak Tüzüğün; sunulacak projelerin toplam maliyet miktarının 200,000’i aşmaması gerektiği maddesine ve projede asgari ücretin yarısını geçen bütçe kalemleri için 3 ayrı yerden fiyat teklifi sunulup sunulmadığı maddesine uygunluğunu değerlendirdi.

Komisyon ilk aşamada başvuru süreci öncesinde dikkat çekilerek duyurulan bu koşulları yerine getirmeyen 6 derneğin 6 projesini değerlendirmeye almadan eledi.  

Tüzük kuralları gereği başvurusu elenen projelerin dışında kalan 16 derneğin 21 projesini değerlendiren Komisyon, projelerin sanatsal ve kültürel değer taşımasının yanı sıra, tüm ülkeye maksimum katkı sağlaması hedefini güttü. Komisyonun değerlendirmeleri sonucunda alınan kararların Kültür Dairesi tarafından ilgili derneklere sözlü olarak bildirilmiş olduğu belirtilen açıklamada, gerekçeli kararların ise önümüzdeki günlerde yazılı olarak bildirileceği belirtildi.