Gündem

KSTU SORUŞTURMASINDA TUTUKLU YÖNETİCİLER MAHKEMEYE ÇIKARILDI: TANIK SAYISI ON'A ULAŞTI

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde devam eden soruşturma kapsamında tutuklu yargılanan genel sekreter S.G. ve uluslararası ofis sorumlusunu A.S., Güzelyurt Kaza Mahkemesi'nde tanıkların dinlendiği duruşmada bir kez daha hakim karşısına çıktı. Suçlamalar arasında sahtekarlık ve dolandırıcılık yer alırken, tanık sayısı on'a yükseldi. Duruşma 26 Eylül Perşembe günü devam edecek.

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde Soruşturma: Tutuklu Yargılanan İki Yönetici Mahkemeye Çıkarıldı

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan genel sekreter S.G. ve uluslararası ofis sorumlusunu A.S., bugün Güzelyurt Kaza Mahkemesi'nde yeniden hakim karşısına çıktı. Devam eden ilk tahkikat duruşmasında, toplamda yedi tanığın dinlenmesinin ardından, mahkemeye üç tanık daha dinletildi. Böylece tanık sayısı on’a yükselmiş oldu.

Güzelyurt Kaza Mahkemesi Yargıcı Gülay Süleymanoğlu Uğur'un başkanlık ettiği duruşmada, Başsavcılık adına Savcı Damla Güçlü, sanık avukatları Doğa Zeki, Talat Tanca ve Asiye Yetkiner hazır bulundu. Duruşma, tanıkların dinlenmesine devam edilmek üzere 26 Eylül Perşembe gününe ertelendi.

Tanıklar, Kullanılan Sistemler Hakkında Bilgi Verdi

Duruşmada dinlenen ilk tanık M.A., 2022 yazından 2024 Mart’a kadar KSTU Uluslararası Ofisi'nde çalıştığını belirterek, Sorumlu A.S. tarafından kendilerine öğretilen “Monday” ve “Kion” adındaki iki programı kullandıklarını ifade etti. Kion programının üniversite genelinde kullanıldığını, ancak Monday programının yalnızca Uluslararası Ofis’te mevcut olduğunu vurguladı. M.A., Şubat 2024’te Nişantaşı Üniversitesi’nden gelen denetim ekibi aracılığıyla Monday programının “gayri meşru” olduğunu öğrendiklerini ve A.S.’nin bu programın kullanımını durdurmaları gerektiğini söylediğini aktardı.

İkinci tanık S.R. ise 2022 yılının başlarında KSTU'da muhasebe personeli olarak işe başladığını, ardından Uluslararası Ofis’in muhasebe işlemleriyle ilgilendiğini dile getirdi. S.R., Nişantaşı Üniversitesi'nden gelen heyetin ardından A.S.'nin kendilerine bir daha Monday programını kullanmamalarını ve bu konuda soru sormamalarını söylediğini aktardı.

Üçüncü tanık Z.E. ise 2017 Ağustos ile 2023 Eylül tarihleri arasında muhasebe personeli olarak çalıştığını ve komisyon acentelerine yapılan ödemelerin S.G.'nin talimatlarıyla gerçekleştirildiğini belirtti. Z.E., “Study in Cyprus” isimli acenteden gelen faturaların her zaman e-fatura şeklinde olduğunu ve orijinal fatura görmediğini ifade etti.

Suçlamalar ve Yargılama Süreci

KSTU soruşturması kapsamında, sanıklara yönelik toplamda 130 dava açılmış durumda. Suçlamalar arasında “Sahtekarlıkla Para Temini”, “Dolandırıcılık”, “Sahte Belge Düzenleme”, “Hesaplarda Hile” ve “Suç Geliri Aklama” gibi ağır suçlar bulunuyor. KSTU'nun genel sekreteri S.G. ile asistanı B.Ö.'nün başka bir dava için Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanma süreci de devam ediyor.

Duruşma, tanıkların dinlenmesi için 26 Eylül Perşembe günü devam edecek.