2023 yılının ilk 6 ayında 2.520,1 milyar TL olan kredi kartı kullanımı, 2024’ün ilk yarısında %100’ün üzerinde artarak 5.058,7 milyar TL’ye ulaştı. Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, nakit kullanımının hızla azaldığını belirterek, 10 yıl içinde nakit paranın tamamen ortadan kalkabileceği öngörüsünde bulundu.

Kartlı Ödemeler Kayıtlı Ekonomiyi Güçlendiriyor

KIBRIS TV'de katıldığı Parapolitik programında Ali Çatal’ın sorularını yanıtlayan Olgun Önal, kartlı ödemelerin kayıt dışı ekonomiyi azalttığını ve ekonomiyi güçlendirdiğini belirtti. Kredi kartı borçları nedeniyle zor duruma düşenlerin oranının ise binde 8-9 arasında olduğunu, bu oranın %1’in altında kalmaya devam ettiğini vurguladı.

Nakit Para Ortadan Kalkacak mı?

Önal, nakit paranın bankacılık sektörü için maliyetli ve riskli olduğunu belirterek, dijital ödeme sistemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte nakit kullanımının azaldığını, 10 yıl içinde tamamen dijital bir ekonomiye geçileceğini öngördü. "Kredi kartı ve dijital ödeme sistemlerinin yaygınlaşması kayıt dışı ekonomiyi ortadan kaldırmaya büyük katkı sağlıyor," dedi.

Pandemi sonrası toparlanan kartlı ödeme hacminin bugün aylık 15 milyar TL'ye ulaştığını ve her geçen gün arttığını ifade eden Önal, dijital ödeme sistemlerinin büyümeye devam edeceğini belirtti.

Ödenemeyen Kart Borcu Oranı Düşük

Kredi kartı borçlarını ödeyemeyenlerin oranı ise oldukça düşük. 5 milyar TL’nin üzerindeki kredi kartı bakiyesinin yalnızca 39-40 milyon TL’lik kısmı ödenemeyen ya da gecikmiş borçlardan oluşuyor. Bu borçların önemli bir kısmı kısa sürede çözüme kavuşuyor.

Dijitalleşen Finansal Sistem

Önal’a göre, gelecekte dijital paralar ve elektronik ödeme sistemleri tamamen yaygınlaşacak. "Nakit para, maliyetli bir unsur. Bu nedenle, nakit kullanımını minimize etmeyi hedefliyoruz. Nakit para diye bir şey kalmayacak, her şey dijitalleşecek," şeklinde konuştu.