Günlerdir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) tartışılan, lisede inanç gereği başörtüsü takılmasını ön gören tüzük değişikliği Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Tüzüğün yürürlüğe girmesi ile birlikte KKTC, lise eğitiminde daha önce yasak olan başörtüsünü serbest bırakırken, orta okullarda üniforma ve kıyafet okul yönetimlerinin inisiyatifine bırakıldı. 

Ülkedeki tek ilahiyat eğitimi veren Hala Sultan Koleji’nde ise üniforma ve kıyafet okul yönetiminin önerisi ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenecek. 

KKTC Bakanlar Kurulu’nun aldığı bu karar ile birlikte Hala Sultan Koleji üzerinden geçmişte yürütülen “laiklik” tartışmasına da nokta konularak, okuldaki kıyafet düzeni resmen belirlenmiş oldu. 

KKTC Milli Eğitim Bakanlığı ise Bakanlar Kurulu’nun değiştirdiği tüzüğü genelge haline getirerek tüm okul ve sendikalara gönderdi. 

Bakanlık genelgede lise öğrencilerinin okullarda dini inançlarına göre örtünebileceklerini fakat bunun yüz kısmını kapsamayacağını belirtti. 

Genelgede ayrıca hicap, burka ve nikap gibi kıyafetlere lise öğreniminde asla müsaade edilmeyeceğini de kamuoyuna duyurdu. 

Değişiklikler ile ilgili Independent Türkçe muhabirine açıklamalarda bulunan KKTC Başbakanı Ünal Üstel, liselerde başörtüsünün serbest bırakılması ile birlikte inanç özgürlüğü ve bireysel haklar ışığında eğitimde yeni bir döneme girildiğini açıkladı. 

Başbakan Üstel, düzenlemenin bireysel hak ve özgürlüklerin güçlendirilmesini esas aldığını belirterek, “Tüzükte yapılan değişiklik inanç özgürlüğünü, evrensel insan hakları ilkeleri doğrultusunda koruma altına almaktadır” dedi. 
 

KKTC Başbakanı Ünal Üstel

KKTC Başbakanı Ünal Üstel

Başbakan Üstel: İnanç özgürlüğü ve bireysel haklar ışığında eğitimde yeni bir dönem

KTC Başbakanı Ünal Üstel, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Kıbrıs Türk halkı, tarihsel süreç içerisinde hoşgörü kültürüyle şekillenmiş, farklılıkları bir zenginlik olarak gören bir toplumdur. Bu köklü anlayış, bugün eğitim alanında atılan önemli bir adımla bir kez daha hayat bulmuştur.

Liselerde öğrenim gören öğrencilerin inançlarına uygun şekilde örtünmelerine imkân tanıyan ve bireysel özgürlükleri esas alan yeni kılık kıyafet düzenlemesi, Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe girmiştir. Bu düzenleme, bireysel hak ve özgürlüklerin güçlendirilmesini esas almakta; inanç özgürlüğünü, evrensel insan hakları ilkeleri doğrultusunda koruma altına almaktadır.

Kamuoyunda kimi çevrelerce dile getirilen, düzenlemenin sarık, peçe ya da nikap gibi unsurları kapsadığı yönündeki iddialar tamamen gerçek dışıdır. Tüzük değişikliği bu tür uygulamaları içermemekte, yalnızca öğrencilerin kişisel inançlarına saygı çerçevesinde, başörtüsü gibi örtünme tercihlerine imkân tanımaktadır.

Dünyanın özgürlükler çağını yaşadığı bu dönemde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bu gelişmelerin gerisinde kalması düşünülemez. Bu adım, sadece bir düzenleme değil; toplumsal uzlaşının, karşılıklı saygının ve çağdaş demokratik değerlerin bir tezahürüdür.

Kıbrıs Türk halkı, geçmişten aldığı ilhamla geleceğe daha emin adımlarla yürüme kararlılığını sürdürmektedir.


Mağdur aile bakanlığa başvurabilir

KKTC’deki son değişiklikle birlikte ilk ve orta okulları kapsayan zorunlu eğitimde üniforma tercihi ve kıyafet okul yönetiminin inisiyatifine bırakıldı. 

Başörtülü olduğu için İrsen Küçük Orta Okulu’ndaki kız öğrenci, son yapılan tüzük değişikliği ile birlikte okul yönetiminin belirleyeceği şartlar dahilinde eğitimine devam edebilecek. 

Bu durumda aile çocuklarını ya ilahiyat kolejine gönderecek veya eğer okul yönetimini müsaade ederse bandana ve bone takabilecek. 

İrsen Küçük Ortaokulu idaresi daha önce öğrenciye peruk önermiş bir süre de okula bone ile gelmesine karşı çıkmamıştı. 


Sendika karara karşı çıkmaya devam edecek

KKTC’de okullarda başörtüsü takılmasına karşı çıkan başta Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası olmak üzere bazı muhalefet partileri ve örgütlerin desteği ile 8 Nisan Salı günü (dün) “Geçit Yok” adı altında bir gösteri düzenlemişti. 
 

Kıbrıs

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu’nun değişikliğin ardından sendikaların vereceği tepki merak konusu oldu. 

Değişiklik öncesi Hükümet’in uzlaşma için görüşme toplantılarına katılan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası, başörtüsü konusunda katı tutumunu sürdürerek, okullarda başörtüsü yasağının esnetilmesine laik yaşama müdahale olduğu gerekçesi ile karşı çıkıyordu. 


Rum basınından göstericilere destek

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) basını, Güney Kıbrıs’ta başörtüsü okullarda serbest olmasına rağmen KKTC’de yasakları destekleyenlere verdiği destek dikkat çekti. 

KKTC’de yapılan okullarda başörtüsü yasağının esnetilmesine karşı çıkan gösterilere destek verdi. 

Haravgi ve diğer gazeteler, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nın (KTOEÖS) bir çok örgütün desteğiyle gerçekleştirdiği eylem haberini manşet ve iç sayfalarından verdi.   

Haravgi gazetesi: “Kıbrıslı Türkler Ankara’nın Karanlık Müdahalelerine Karşı Dik Duruyor- ‘Kıbrıs Laiktir Laik Kalacak’” başlıkları altında verdiği haberinde, 5 binden fazla Kıbrıslı Türk’ün dün akşam, eğitim sendikalarının öncülüğünde sokaklara çıktığını ve türbanın okullarda takılmasını protesto ettiklerini yazdı.

Haberde, eylemde yapılan bazı konuşmalara da yer aldı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttı:

Fileleftheros: “Kıbrıslı Türkler Erdoğan’ın Duyması İçin Bağırıyorlar – Türban Protestosu”

Politis: “Kıbrıslı Türklerin Umutsuzluğu Hat Safhada”.

Alithia ise haberi “Türban İçin Ayaklanma” başlığı ile okuyucularına duyurdu.

Emir Abdurrahman Bulut