KKTC Ülkü Ocakları, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre’nin Kıbrıs Postası TV’de ‘Kıbrıs Türk Devleti’ ifadesiyle ilgili verdiği demece tepki gösterdi.

“Zorlu Töre’NİN FEDERALCİLERE GÖZ KIRPAN AÇIKLAMASI BİZİM İÇİN YOK HÜKMÜNDEDİR”

Ocak adına yazılı açıklama yapan Genel Başkan Fatih Arıcı, Zorlu Töre’nin, mensubu olduğu siyasi yapının duruşuna aykırı, konunun derinliğini anlamaktan aciz ve ‘federalcilere göz kırpan’ açıklamasının kendileri için de ciddiye alınacak bir açıklama olmadığını kaydetti.

Arıcı, “Törenin açıklaması yok hükmündedir. Talihsiz bir açıklama olarak değerlendiriyoruz” ifadelerini kullanarak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Meclis Grup toplantısında gündeme getirdiği KKTC’nin isminin Kıbrıs Türk Devleti olarak değiştirilmesi önerisinin kamuoyunda haklı gerekçelerle zemin bulduğunu belirtti.

“FEDERAL TEMELDE BİR ÇÖZÜMÜ SAVUNAN KESİMLER, ÖNERİYE İDEOLOJİK SAPLANTILARLA KARŞI ÇIKMIŞTIR”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın konuyla ilgili yaptığı açıklama ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın ‘Kıbrıs Türk Devleti’ ifadesine verdiği desteği hatırlatan Arıcı, “Öneriye, Kıbrıs’ta denenmiş, tüketilmiş ve Kıbrıs Türklerine zaman kaybettirmekten başka bir işe yaramayan federal temelde bir çözümü savunan kesimler, ideolojik saplantılarla karşı çıkmıştır” açıklamasında bulundu.

Fatih Arıcı’nın açıklamasının tam metni şu şekilde:

“Liderimiz Devlet Bahçeli’nin Meclis Grup toplantısında gündeme getirdiği KKTC’nin isminin Kıbrıs Türk Devleti olarak değiştirilmesi önerisi kamuoyunda haklı gerekçelerle zemin bulmuştur.

Liderimizin önerisinin ardından, Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan, KKTC Dışişleri Bakanı Sayın Tahsin Ertuğruloğlu ile ortak basın toplantısında ‘Kıbrıs Türk Devleti’nin tanınması için elimizden geleni yapacağız’ demiştir.

KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar da, öneriye destek vererek, Kıbrıs’ta artık bir Türk devleti olduğunu göstermesi açısından ‘kuzey’ isminin değiştirilmesinin önemli bir girişim olacağını söylemişti. Bu konuda bir tartışma başladığına işaret eden Tatar, bu çerçevede MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye de teşekkür etmişti.

Öneriye, Kıbrıs’ta denenmiş, tüketilmiş ve Kıbrıs Türklerine zaman kaybettirmekten başka bir işe yaramayan federal temelde bir çözümü savunan kesimler, ideolojik saplantılarla karşı çıkmıştır.

Hal böyle iken, egemen eşit iki devlet sürecine girilen aşamada, Sayın Töre’nin, mensubu olduğu siyasi yapının duruşuna aykırı, konunun derinliğini anlamaktan aciz ve federalcilere göz kırpan açıklaması bizim için de ciddiye alınacak bir açıklama değil, yok hükmündedir.

Talihsiz bir açıklama olarak değerlendiriyoruz.

2000 yıllık devlet geleneği olan Türk devlet anlayışının paradigmaları ve derinlikleri idrak edilememiştir. İtilaflı olan yerlerde kuzey-güney, doğu-batı itilafı vardır.

Konjonktür değişmiştir, artık BM’de ağırlığı olan bir Türkiye vardır. Günü geldiğinde Kıbrıs Türk Devleti olarak ilan edildiğinde ciddiyeti anlaşılacaktır.

Liderimiz Türk Devlet aklının sesidir.”