Kandilli Rasathanesi'nin 31 Ocak - 7 Şubat tarihleri arasındaki raporuna göre, Ege Denizi'nde 1513 deprem meydana geldi. Bu depremlerden 108’inin büyüklüğü 4’ün üzerinde olurken, en büyük deprem 5.3 büyüklüğünde kaydedildi. Uzmanlar, bölgedeki sismik hareketliliğin devam ettiğini ve Santorini çevresinde artan hareketliliğin ilerleyen günlerde daha büyük depremlerle sonuçlanabileceğine dikkat çekti.

Raporda, 1956 yılında yaşanan Amorgos depreminin etkileri de hatırlatıldı. O dönemde Kilimli (Kalimnos) Adası'nda 2.5 metre yüksekliğinde tsunami dalgaları oluşmuş, kıyıdan 1.5 kilometre içeriye kadar su baskını yaşanmıştı. Tsunami dalgaları Fethiye’de 1 metreye kadar yükselmişti.

Uzmanlar, bölgedeki sismik aktivitelerin devam etmesiyle, potansiyel tsunami riskinin de sürdüğünü vurguladı. Kandilli Rasathanesi, Türkiye’de en büyük tsunami tehlikesinin Kaş Yarımadası ve Antalya Körfezi'nde olduğunu açıkladı.

Raporda, Orta ve Doğu Akdeniz, Ege Denizi, Helen yayı ve çevresinde tsunami riski yüksek bölgeler arasında yer alırken, Kıbrıs'ın batı ve güney kıyıları, Güney Ege, Batı Yunanistan, Güney İtalya, Trablusgarp ve Mısır arasındaki sahillerin de tsunami tehdidi altında olduğu belirtildi.