İnsan Hakları Platformu, Güzelyurt bölgesindeki narenciye işçilerinin yaşadığı mağduriyetlerle ilgili başlattıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Platformun açıklamasına göre, 600’ü aşkın narenciye işçisinin mağdur olduğu bu durumla ilgili olarak, mağdurların insan haklarına ve adalete erişimlerini sağlamak amacıyla kapsamlı bir çalışma yürütülüyor.

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

 "Güzelyurt bölgesinde yaşanan, emek sömürüsü ve insan ticareti bulguları içeren vakalarda, mağdurların insan haklarına ve adalete erişimlerini sağlamak ve bu insanlık ayıbının hesabını sormak için çalışmalarımız devam ediyor. Bölgede kampları gezip mağdurlarla bire bir görüşmeler gerçekleştiriyoruz" 

Ayrıca, Platformun çağrısı üzerine, Kıbrıs Türk İnsan Hakları Vakfı, Mülteci Hakları Derneği, CTP, TDP, Bağımsızlık Yolu, DEV-İŞ, KTÖS, KTOEÖS, KAYAD, Çalışan Hakları Derneği, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nden oluşan İnsan Ticaretiyle Mücadele Çalışma Grubu'nun ortak hareket planı çerçevesinde, kampların incelenmesi ve mağdurlarla görüşülmesiyle gerçekleştirilen ihtiyaç haritalandırması çalışmalarının tamamlandığı belirtildi.

13 Eylül 2024 tarihinde yapılan incelemeler sonucunda, Çalışma Grubu üyeleri CTP, TDP, Mülteci Hakları Derneği ve İnsan Hakları Platformu temsilcileri, bölgede bulunan kampları ve bazı mağdurların yerleştirildiği Cypruvex Fabrikası'nı ziyaret etti. Yapılan gözlemler sonucunda, kamplardaki durumun kötüleştiği, mağdurların tehdit ve baskı altında olduğu, sağlık risklerinin arttığı ve sorumluların mağdurları kamplardan çıkarmak için hala para talep ettikleri ifade edildi.

Platform, bu olguların ve bulguların detaylarının analizin tamamlanmasının ardından paylaşılacağını duyurdu ve "Güzelyurt'ta yaşanan bu insan ticareti skandalına karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz" şeklinde bir çağrıda bulundu.

Editör: Aylin Derin