İktisatbank'ın 29 Mayıs 2024'e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Türk mali piyasalarında sakin seyir gün boyu korunurken, akşam üzeri, USD/TRY kurunda son dönemlerin aksine pek de alışık olmadığımız bir hareketliliğe tanıklık ettik. Öncesinde, TCMB'nin net döviz pozisyonunda iyileşme devam etse de, sayıların dili ile, yerel seçimler ardından geçen 36 iş gününde 62,4 milyar dolar rezerv biriktiren (günlük ortalama 1,7 milyar dolar) TCMB'nin 27 Mayıs tarihinde net döviz pozisyonunda yaşanan iyileşmenin son bir ayın en düşüğünde ve sadece 0,7 milyar dolar olması, dün dikkatlerden kaçmadı.

Dün günün büyük bir bölümünde sakin ve son dönemlerde olduğu üzere 32,18 seviyelerinde salınan USD/TRY kuru, akşam üzeri saatlerde ani bir sıçrama ile 32,30 seviyesine kadar yükseldi. USD/TRY kurunda son dönemlerin aksine yaşanan bu hareketin ya da Türk Lirasına yönelik ilginin azalması arkasında Londra piyasalarında kısa vadeli swap oranları gerilemesinin yattığını düşünüyoruz. Reuters verilerine göre, 1 ay vadeli oran (implied yield) yüzde 30 seviyesine kadar geriledi. Yabancının döviz satıp TL almaya (carry trade) devam etmesi ile TL likiditesinin arttığı ve getirisinin de gerilediğini görüyoruz.

'Carry' kelimesi, taşımak anlamına geldiğinden; finans piyasalarında bir varlığın taşınması, ondan sağlanan getiri demek olduğu için bu işleme de carry trade adı veriliyor. 'Trade' ise herhangi bir düşük faize sahip para biriminize borçlanarak bu parayı, yüksek faiz getiren bir para birimine yatırmanızla beraber elde edilen kazanca deniyor. Bu bağlamda, yabancının döviz satıp TL almaya devam etmesi için TL faizinin cazibesini yitirmemesi gerekiyor. Onun da reçetesi swap penceresi genişletilmesinde yatıyor. Bakan Şimşek konuya geçen hafta değinse de, henüz bu yönde bir adım atılmadı.