İktisatbank'ın 16 Ekim 2023'e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:
Yatırımcıların İsrail'in kara harekâtına hazırlanması ile Ortadoğu'daki çatışmaların daha da büyüyebileceği ihtimalini tahmin etmesiyle petrol fiyatları cuma günü yaklaşık yüzde 6 arttı.
Savaşın diğer ülkelere de sirayet etme endişesi, dünya ekonomisine yeni bir darbe indirme potansiyeline sahip.
Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı geçen hafta şubat ayından bu yana en yüksek haftalık kazancını yüzde 7,5 yükselişle kaydederken, petrol fiyatlarında yükseliş, dünyanın enflasyonla savaşını sekteye uğratma riski taşırken, bu da hâliyle faizlerin de yüksek seviyesin koruması anlamına geliyor.
Öte yandan, petrol fiyatlarında yükseliş enerji ithal eden (Türkiye, KKTC) gibi ülkeler için de cari işlemler dengesinde ilave bozulmaya sebebiyet verecektir.
Ortadoğu'daki çatışmanın küresel petrol ve gaz kaynakları üzerinde etkisinin az olmasına rağmen, yatırımcılar, bu durumun nasıl artabileceğini ve dünyanın en büyük petrol üreticisi olan komşu ülkelerden gelen tedarik açısından ne anlama gelebileceğini değerlendirirken, en belirgin hareketin ise hafta sonu riski almak istemeyen yatırımcıların kıymetli metallere 'saldırması' ile yaşandığını not edelim. Hatırlanacağı üzere, başta FED olmak üzere önde gelen merkez bankalar faiz artırımlarının bittiğine yönelik geçen hafta sözlü müdahalede bulunmuştu.
Bu bağlamda, faiz getirisi olmayan ve jeopolitik risklerin tırmandığı dönemlerin bir numaralı yatırım aracı olan altın cuma günü ons bazında yaklaşık yüzde 3,5; gümüş ise yüzde 4,0 yükseliş kaydetti.
Benzer bir şekilde, amiral gemi doların da para birimleri liginin tepesine gelmesi sonrasında EURO ve GBP gibi önde koşan para birimleri sert bir şekilde satıldı.
Savaşın patlak vermeden önceki günlerde yüzde 4,88 ile 16 yılın zirvesine yükselen 10 yıllık ABD tahvil faizlerinin güvenli liman arayışına paralel yüzde 4,60'lı seviyelere gerilediğini de not edelim.
Belki de izah etmeye çalıştığımız endişe hâli, hafta sonu riskini almak istemeyen yatırımcıların ruh hâlini de temsil edebilir.
Netice itibariyle, piyasa dediğimiz olgu yatırımcı ve katılımcılardan oluşuyor ve korku güçlü bir duygu.