Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, yarın New York'ta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yapacağı gayrı resmi yemek öncesi, Güzelyurt ve KKTC topraklarının “hiçbir zerresinin pazarlık konusu olmadığını” vurguladı. Bu ifadeleri, Güzelyurt kökenli Rumların geleneksel “anti işgal yürüyüşü” etkinliğinde dile getirdi.

Hristodulidis, New York’taki yemeğin Kıbrıs sorununu yeniden müzakere gündemine taşımak için bir fırsat olduğunu belirtti. Göreve geldiğinden bu yana, “işgale son verecek” bir çözüm arayışı için müzakereleri yeniden başlatma çabasına bağlı kaldığını ifade etti.

Müzakerelerin “uzlaşılmış çerçeve zemininde” başlamaya hazır olduğunu belirten Hristodulidis, Rum siyasi parti liderlerinden gelebilecek eleştirilere rağmen Ulusal Konseyi’nden güç aldığını dile getirdi. “Güzelyurt da işgal altındaki topraklarımız gibi pazarlık konusu değildir” diyen Hristodulidis, insan haklarının güvence altına alınması talebinin de müzakere konusu olmadığını vurguladı.

Uluslararası toplumun çözüm arayışına bağlılığını tanıdığını ifade eden Hristodulidis, diğer yandan “Omorfo Belediye Başkanı” Viktoras Haciavraam da New York’taki yemeğin müzakerelerin yeniden başlaması için bir umut ışığı olduğunu aktardı.

Haciavraam, Türkiye’nin federal çözümden iki devlet çözümüne geçişini “kabul edilemez ve tehlikeli” bulduğunu söyledi. Ayrıca, KKTC’deki eski Rum mallarının “sahiplerinin rızası olmadan kullanıldığı” eleştirisinde bulundu ve Avrupa'nın bu durumdan dolayı halkın haksızlık duygusunu artırdığını savundu.

Etkinlikte, BM Genel Sekreteri Guterres’e iletilmek üzere bir karar sureti verildi. Bu belgede, Türkiye’nin “itham edilmesi” talep edildi ve çözüm müzakerelerinin başarısızlığının sebepleri olarak iki devlet çözümü ile daimi asker varlığı gibi unsurlar gösterildi.

Editör: Süleyman Besler