Hasan Taçoy, mevcut sağlık sisteminin gündelik talepleri karşılamada yetersiz kaldığını belirterek sağlıkta köklü reformlar yapılacağını duyurdu. Yeni sağlık stratejisinin temel hedefi, yaygın bir hizmet ağına ulaşmak ve birinci basamak sağlık kuruluşları aracılığıyla temel sağlık hizmetlerini halkın ayağına götürmek olacak.

Sağlık sisteminde öncelikli hedef, halkın hasta olmadan yaşam kalitesini koruyacak önleyici sağlık uygulamaları geliştirmek. Ayrıca, özellikle ülkenin doğusunda uzun yıllardır eksikliği hissedilen donanımlı sağlık merkezleri hızla faaliyete geçirilecek.

Örnek olarak, Pamuklu’da yapılacak sağlık merkeziyle bölge halkının sağlık hizmetlerine erişiminin iyileştirilmesi planlanıyor. Lefkoşa’daki hastane binası için güncellenmiş projeler ve protokollerle çalışmalara devam edilecek. Girne’de, yeni hastanenin tamamlanma süreci hızlandırılarak, bölgenin sağlık hizmetlerinde yaşadığı sıkıntılar giderilecek.

Güzelyurt’ta yeni hastane binasının tamamlanması için acil eylem planı oluşturulacak, Gazimağusa Hastanesi ise donanım ve uzman personel açısından güçlendirilecek. İskele ve Karpaz bölgesine hizmet verecek yeni hastane de inşa edilecek.

Sağlık reformlarının, mevcut sağlık çalışanları, doktorlar, hemşireler ve diğer personelle şeffaf bir diyalog içinde yürütüleceği, “Ben yaptım oldu” yaklaşımının terk edileceği vurgulandı. Sağlık merkezlerinin nitelikli ve çağdaş hastane seviyesine getirilmesi ve özel hastanelerle iş birliği yapılması hedefleniyor.

Ayrıca, ihtiyaç sahibi aileler için evde bakım hizmetlerinin devlet tarafından sağlanacağı ve e-Sağlık sistemine geçişin hızlandırılacağı belirtildi.

Editör: Aynur DIRAĞAN