Gündem

HASAN TAÇOY: EĞİTİM BÜTÇESİ YETERSİZ, ARTIRILMALI

UBP Genel Başkan Adayı Hasan Taçoy, bir ülkenin gelişiminin, yeni iş alanlarının yaratılmasının ve mevcut alanlarda ilerlemenin, nitelikli insan kaynağına bağlı olduğunu vurguladı. Taçoy, nitelikli insan kaynağının ancak kamusal, yaygın ve kaliteli bir eğitimle mümkün olabileceğini belirtti. Eğitime yatırım yapan ülkelerin, insan kaynağının verimliliğini ve niteliğini artırarak büyük ilerlemeler kaydettiğini ifade etti.

Ülkemizde ilk ve orta eğitim, nitelikli öğretmen kadromuz ve köklü eğitim geleneğimiz sayesinde birçok alanda diğer ülkelerden ileride olmasına rağmen, bazı ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Öncelikle, eğitime ayrılan kamu bütçesinin yetersiz olduğu ve bu rakamın artırılması gerektiği vurgulanmaktadır.

Gelişmiş ülkelerde yaygınlaşan okul öncesi eğitim, ülkemizde yeterince yaygınlaşmamıştır. Okul öncesi eğitimin ülke genelinde yaygınlaştırılması ve yeni anaokulları açılması gerektiği belirtilmektedir. Ayrıca, fiziki donanımı ve binaları eskiyen okulların yenilenmesi, her ilçede artan nüfusa göre yeni okulların açılması gerektiği ifade edilmektedir. Bu adımlar, sınıf başına düşen öğrenci sayısını nitelikli eğitim için gereken düzeye çekmeye yardımcı olacaktır. Eğitim yılı öncesinde okul idaresine nakit bütçe desteği sağlanarak yaşanan sorunların hafifletilmesi planlanmaktadır.

Hayat pahalılığı ve zorlaşan aile bütçesi göz önüne alındığında, ilkokullarda öğrencilere düzenli olarak bir öğün ücretsiz yemek verilmesi ve hiçbir öğrencinin aç kalmaması hedeflenmektedir. Kamusal eğitimde eşitlik en temel hedef olarak belirlenmiştir. Devlet ve özel okullar arasındaki farkları kapatacak düzenlemeler yapılacak, tam gün eğitim sistemine geçilecektir. Altyapı eksiklikleri göz ardı edilmeden, mali kaynaklar ortaya konarak temel eğitim sorunları çözüme kavuşturulacaktır.

Özel okul öğretmenlerinin ücretleri ve sosyal hakları, devlet öğretmenlerinin düzeyine yaklaştırılacaktır. Ayrıca, yükseköğretim sektörüne önem verildiği ve üniversitelerin KKTC’nin gelişimine katkıda bulunacak bilim merkezleri olarak değerlendirileceği vurgulanmaktadır. Üniversitelerin sadece kazanç kapısı olarak görülmemesi gerektiği, diplomaların hak edilerek alınması gerektiği ifade edilmektedir. Üniversitelerin denetimi ve yeni üniversite açılması için gereken şartlar, titizlikle incelenecek ve özerk bir yapıya kavuşturulacaktır.