Çoğunluğu Lübnan'dan kaçan Suriyelilerden oluşan yaklaşık 30 sığınmacı, Ara Bölge'de mahsur kaldılar. Bu durum, Lübnan'dan gelenlerin sayısının artmasının ardından Kıbrıs Rum Yönetimi belgesiz göçe karşı başlattığı operasyonda 30 kişilik kaçak ara bölgede ortaya çıktı.

13’ü Suriye’den, 14’ü Orta Doğu, Afrika ve Asya ülkelerinden gelen 30 kişilik bir grup, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden Ara Bölge'ye yürüyerek geçtikleri ve  ne Kuzey'e, ne de Güney'e geçemedikleri için ara bölgede mahsur kaldılar.

Yasal Sorunlar

Sığınmacılar tekrardan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne geçme kararı verirler ise, burada bir iltica sistemi olmadığı için sınır dışı edilecekler. Buna ek olarak, Ara Bölge'ye Kuzey’den giriş yapmanın izinsiz olması nedeniyle, sığınmacıların durumu daha da komplike bir hal almıştır.

Nikos Christodoulides

Güney Kıbrıs yönetimi başkanı Nikos Christodoulides yaptığı açıklamada:  "Göçmenlere insani yardım sağlanacak, ancak yasadışı göç yollarına emsal teşkil etmemesi için güneye girişlerine izin vermeyeceğiz." dedi.

 BM yetkilileri Kıbrıs Rum Yönetimi'ni Ara Bölge'de mahsur kalanlara sığınma hakkını vermeye çağırarak göçmenlerin güvencesiz ve belirsiz durumlarına vurgu yaparak, bu sorunun bir an önce açıklığa kavuşturulmasını talep etti.