Toprak Ürünleri Kurumu tarafından Hollanda’dan ithal edilecek olan donmuş et ve paketlenmiş kıyma bayramdan önce market ve kasaplarda yerini alacak. TÜK Başkanı Gürsel Uzun, süreç ile ilgili KIBRIS’a konuştu.

“Herkes rahat olsun”… Gürsel Uzun, ithal edilecek olan etlerin Avrupa standartlarında belgelenmiş etler olduğunu, en sağlıklı koşullarda ülkeye geleceğini ve aynı şekilde de dağıtımının yapılacağını kaydetti. Uzun, “En ufak bir sıkıntı yoktur herkes rahat olsun.” diyerek, etlerin bayramdan önce reyonlarda olacağını kaydetti.

“400 TL’nin altında olacak”… “Biz Hollanda üzerinden bağlantıyı kurduk. Veteriner raporları, sağlık raporları ve Avrupa Birliği’nin kıstaslarına haiz olduğuna dair gerekli raporlar alınacak.” diyen Uzun, 45 ton civarında et, 20 ton da kıyma ithal etmeyi hedeflediklerini açıkladı. Uzun, etin kilosunun 400 TL’nin altında halka ulaşacağını belirtti.

Dağıtım için 4 firma devrede… Gürsel Uzun, etin ülke içerisinde dağıtımı için 18 derece soğuk hava depoları olan nakliye araçlarına ihtiyaç olduğuna değinerek, “Dört firmadan yardım istedik, yardıma hazır olduklarını beyan ettiler. Bu teşkilata sahip dağıtım yapabilecek kaç firma varsa hepsine kapımız açıktır.” şeklinde konuştu.

Cemre CEMALİ

‘Donmuş ithal et’ iznin verilmesi ile birlikte Avrupa’dan ülkemize 45 ton civarında et, 20 ton da kıyma ithal edilmesi hedefleniyor.

Kurban Bayramı’nda halka uygun fiyatlı et sunabilme amacıyla alınan karar çerçevesinde ilk olarak etlerin önümüzdeki hafta ya da bir sonraki haftanın başında gelmesi öngörülüyor.

Bakanlar Kurulu’nun 13 Mayıs 2024 tarihinde “ithal et” ile ilgili ürettiği karara göre; Toprak Ürünleri Kurumu tarafından getirilecek olan donmuş kemiksiz kuzu eti ve donmuş kıymaya (paketlerde) her türlü gümrük vergisi, stopaj vergisi, resmi harç, fon ve benzerleri için (GTSF hariç) muafiyet sağlanmasına karar verilmişti.

KIBRIS’a konuşan Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uzun, ithal edilecek etlerin Avrupa standartlarında belgelenmiş etler olduğunu, en sağlıklı koşullarda ülkemize geleceğini ve aynı şekilde de dağıtımının yapılacağını ifade ederek etlerin tedariki ve dağıtımı noktasında bilgileri paylaştı.

“Verilen görevi yerine getiriyoruz”

TÜK Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uzun, hükümetin aldığı karar doğrultusunda çalıştıklarını ifade ederek, “hükümet bize görev verdi. Biz de bu görevi yerine getirmek için bütün kadromuzla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. TÜK bir devlet kurumudur, kâr marjlı çalışmaz. Bu gibi durumlarda hükümetin verdiği görevi üstleniyor ve yerine getiriyoruz.” dedi.

Uzun, et ithalatının rastgele yapılmadığını, belli kıstasları ve kontrolleri olduğunu belirterek bunların dışına çıkılmayacağının altını çizdi.

İthal edilecek olan etlerin Avrupa standartlarında belgelenmiş etler olduğunu, en sağlıklı koşullarda ülkemize geleceğini ve aynı şekilde de dağıtımının yapılacağının altını çizen Uzun, “En ufak bir sıkıntı yoktur herkes rahat olsun.. Halkı tereddüt edecek bir nokta yoktur.” dedi.

Uzun, ülkemizde et fiyatlarının oldukça yüksek seyrettiğini söyleyerek ithal et kararının; halkın ete ulaşmasını sağlamak maksadıyla alınan bir karar olduğuna vurgu yaptı.

Alınan karar doğrultusunda temaslarını kurduklarını ve alımların gerçekleştirilerek transfer sürecinin başlayacağını ifade eden Uzun, “Başbakanımızın açıkladığı gibi alınan karar doğrultusunda bayramdan önce ürünler gelecek.” dedi.

“Bayramdan önce reyonlarda olacak”

Uzun, et ithalatında Avrupa kurallarının geçerli olduğunu ve etlerin Avrupa’dan geleceğini belirterek bu kapsamda bilgiler verdi:

“Biz Hollanda üzerinden bağlantıyı kurduk. Bütün veteriner raporları, sağlık raporları ve Avrupa Birliği’nin kıstaslarına haiz olduğuna dair gerekli raporlar alınacak. 45 ton civarında et, 20 ton da kıyma ithal etmeyi hedefliyoruz. Bayramdan önce reyonlarda olacak. Amaç sadece bayramda insanlara uygun fiyata eti getirmektir. Başbakanımızın da ifade ettiği gibi 400 TL’nin altında halka ulaşacak. Önümüzdeki hafta sonu ya da bir sonraki haftanın başında ilk partinin geleceğini öngörüyoruz.”

Uzun, ithal et tedarikinde ithalatçı firma olmadığını, tedarikin tamamen TÜK tarafından gerçekleştirileceğinin altını çizerek “İthalatçı direkt olarak TÜK’tür, herhangi bir aracı yok. Faturalar da direkt olarak TÜK adına gelecek.” dedi.

“Dağıtım için firmalarla temaslar sürüyor”

Dağıtım yerlerinin de halkın en uğrak yerleri olan market ve kasaplar olacağının bilgisini veren Uzun, ülkedeki tüketim göz önünde tutulduğunda ithal edilecek olan etlerin çok ciddi miktarlarda olmayacağına vurgu yaptı.

Uzun, ülkemizde 18 derece soğuk hava depoları olan nakliye araçları olan firmalar ile görüşüldüğünü ve dağıtımı yapabilecek firmalarla temasların sürdüğünü söyleyerek “Onlar bize alt yapıyı sağlayarak etlerin dağıtımı konusunda yardımcı olacaklar. Dağıtımı herhangi birine verilmemiştir, aksine dört firmadan yardım istedik. Onlar da bize yardım etmeye hazır olduklarını beyan ettiler. Ülkemizde bu teşkilata sahip dağıtım yapabilecek kaç firma varsa hepsine kapımız açıktır.” şeklinde konuştu.

Nüfus yoğunluğu ve otellerin ihtiyaç duyduğu et miktarı göz önünde bulundurulduğunda yetiştirilen-üretilen hayvanların gerçekten bu piyasayı karşılamadığını belirten Uzun, yaptığımız tespite göre sadece bir otelde KKTC’de üretilenin yüzde 10’u kadar et tükettiğini görüyoruz.” dedi.