Güney Kıbrıs'ta silah sistemlerine ayrılan ödenekler artıyor; Rum Savunma Bakanlığı'nın yayımladığı tabloya göre, 2004'ten 2023 yılına kadar donanım programları için toplam 163 milyon Euro harcandı.

Bu yılki donanım programları harcamalarının, ilk başta hesaplanan 193 milyondan, 186 milyon euro civarında seyretmesinin beklendiğini ifade eden gazete, bu miktarın RMMO’nun son yirmi yılda harcadığı en fazla miktar olduğuna dikkat çekti. Rum Meclisi’ne sunulan 2025 yılı bütçesine göre, RMMO savunma donanımları harcamalarını kapsayacak programlar için daha az miktar olan 179.5 milyon euronun öngörüldüğünü belirten gazete, harcamaların analizinin Savunma Bakanlığı tarafından, Meclis Savunma Komitesi’ne sunulacak gizli belgeyle yapılacağını yazdı.

Gazete, Savunma Bakanlığı bütçesinde ayrıca, 2026 yılında savunma donanımı için 176.8 milyon euro ve 2027’de ise 172.1 milyon euronun harcanacağından söz edildiğini belirtti. RMMO’nun 2025 yılı bütçesi dahilinde, insansız hava aracı (UAV), antidrone, hava savunma sistemi ve Airbus Helicopters şirketine ait 6 H145M helikopteri için yeni sözleşmeleri içerdiğini yazdı. Bahse konu helikopterlerin belirli modelinin ABD, Macaristan, Almanya ve Sırbistan silahlı kuvvetleri tarafından da kullanıldığı ifade edildi.

Editör: Süleyman Besler