( 28.06.2024... MHA... ) Ülkenin en köklü ve uluslararası festivallerinden biri olan Geleneksel İskele Festivali, beş yıl aradan sonra bu gece düzenlenen görkemli bir törenle yeniden başladı.

Bu yıl 52. kez düzenlenen ve 10 gün sürecek olan festivalin ilk gecesinde sevilen sanatçı Edip Akbayram unutulmaz bir konser verdi.

Festivalin Açılış Töreni

Geleneksel İskele Festivali’nin açılış töreni, kortejin İskele Ecevit Meydanı’na ulaşmasıyla başladı.

Atatürk Büstü’ne çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi. Festival ateşinin yakılmasının ardından açılış töreni dans gösterileriyle renklendi.

Açılış gecesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’nin yanı sıra Uruguay, Macaristan, İran, Bolivya, Rusya, Türkiye ve Kuzeyin Yıldızları Horon Ekipleri birer gösteri sundu.

Macaristan’dan gelen ekibin sürpriz yaparak İzmir Marşı’nı seslendirmesi, izleyicilerden büyük alkış aldı.

Konuşmalar ve Katkılar

Törende ilk olarak İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu söz aldı. Sadıkoğlu, İskele Festivali’nin ülkenin en köklü ve uluslararası festivallerinden biri olduğunu belirtti ve bu festivalin dünyanın birçok yerinde heyecanla beklendiğini ifade etti. Ayrıca, festivalin 27. yaşını kutlayacak olan İskele Belediyesi Uluslararası Halk Dansları Festivali’nin, farklı kültürleri bir araya getirmeye devam edeceğini söyledi. 10 gün sürecek olan festivalin dolu dolu geçeceğini ekledi.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nu temsilen konuşan Kültür Dairesi Müdürü Şirin Zaimağaoğlu, sanat ve kültürlerin sınırları aşarak ambargoları kaldırdığını belirtti. Farklı ülkelerden gelen ekiplerin gösterilerinin bunun bir kanıtı olduğunu vurguladı.

Başbakan Ünal Üstel, festivalin gerçekleştirilmesine katkı sağlayanlara teşekkür etti. Her türlü engelleme ve ambargolara rağmen KKTC’ye gelen dünya ülkelerinin, bu engelleri sanatla aştığını belirtti. Üstel, belediyeler reform yasası ile belediyelerin mali güçlerinin artırıldığını ve İskele bölgesindeki altyapı çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Ayrıca, gençlerin İskele'de ev sahibi olmaları için gerekli projelerin İskele Belediyesi işbirliğinde yürütüldüğünü söyledi. 10 gün sürecek olan festivalin hayırlı olmasını dileyerek konuşmasını tamamladı.

Festivalin Programı

10 gün boyunca sürecek olan festival kapsamında çeşitli kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler düzenlenecek. Karadenizliler Gecesi, Uluslararası Halk Dansları Festivali, Kıbrıs Gecesi, Larnakalılar Gecesi, İskele Rallisi, Tenis ve Basketbol Şöleni ile Kıbrıs Mutfağı Lezzetler Yarışması gibi etkinlikler de festival programında yer alacak.

Festivalde ayrıca sevilen sanatçılar Simge Sağın, Mert Demir ve Selçuk Balcı da sahne alacak.

Geleneksel İskele Festivali coşkuyla başladı ve bu yıl da dolu dolu geçecek etkinliklerle katılımcılara unutulmaz anlar yaşatacak. (MHA)

Editör: Fatma Önder