CANBULAT 4(24.07.2023……MHA….) Gazimağusa'nın tarihi ve kültürel mirasını yansıtan en önemli yapılarından biri olan Mağusa Surları'nın Canbulat Burcu, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen koruma çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu bildirildi. Mağusalılar tarafından memnuniyetle takip edilen 10 aylık çalışmaların Ağustos ayı sonunda tamamlanacağı bildirildi.

Projenin yüklenici firması TEL-ZA Construction Direktörü Yakup Tel, çalışmaların Nisan 2022'den itibaren devam ettiğini ve uygun taş sorunundan ve ek işlerden dolayı sürenin biraz uzadığını belirtti. Ancak Ağustos sonunda projenin tamamlanacağını vurguladı.

CANBULAT 1

Canbulat Burcu'nda yapılan çalışmalarda, liman kısmı ve güney hendek duvarlarında yaklaşık iki bin adet taşın değiştirildiği ve taşların aralarının uygun harç malzemesiyle derzlediği ifade edildi. Ayrıca, ziyaretçilerin güvenliğini sağlayacak bariyerlerin sökülüp, proje detaylarına uygun yeni güvenlik bariyerlerinin yapıldığı ve giriş-çıkışların kontrol altına alındığı belirtildi. Burcun kule kısmının geçişe kapatıldığı, yağmur suyunun taşlara zarar vermesini önlemek için oluklar yapıldığı ve hidrolik kireçten harç dökülerek yüzeylerin sudan ve ot çıkmasından koruma sağlandığı aktarıldı. Tarihi dokuya uygun sensörlü ışıklandırma sistemlerinin yerleştirildiği ve Canbulat Müzesi'ndeki su baskını ve havalandırma sorunlarının çözüldüğü açıklandı.

CANBULAT 2

Ayrıca, Arsenal Burcu'nun bulunduğu noktada var olan iki işletmenin konuyla ilgili bir soruna neden olduğu belirtilerek, belediyenin bu konuda işletme sahipleriyle bir ilerleme kaydettiği ve işletmelerin taşınarak konzervasyon işleminin tamamlanacağı umudu ifade edildi.

Gazimağusa'nın tarihi Canbulat Burcu'nun restorasyon çalışmalarının tamamlanması, şehrin zengin kültürel mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

CANBULAT 3

(MHA)