Gazimağusa Gümrüğü’nde düzenlenen eylemde yapılan konuşmada, Kuzey Kıbrıs'taki pahalılığın geleceği tehdit eden boyutlara ulaştığı vurgulandı. Pahalılığın, hem yaşamı zorlaştırdığı hem de işletmeleri çalışamaz hale getirdiği belirtildi. Konuşmacı, bu durumun rekabet gücünü azalttığını ve acil önlemler alınmadıkça pahalılığın artarak devam edeceğini ifade etti.
"Pahalılıkla mücadele etmek, toplumsal bir görevdir," diyen konuşmacı, bu girdaptan kurtulmak için hükümete önemli sorumluluklar düştüğünü söyledi. Elektrik, gaz gibi temel girdiler ile et ve süt gibi gıda ürünlerinin fiyatlarının sübvansiyonlarla kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, mali politikaların düzenlenmesi ve kamuda tasarruf sağlanarak kayıt dışılığın önlenmesi gerektiğine dikkat çekildi. Bu adımların hane halkının yükünü hafifleteceği ve işletmelerin rekabet gücünü yeniden kazanmasına yardımcı olacağı ifade edildi.
28 Ekim Pazartesi günü Lefkoşa, Gazimağusa ve Girne gümrüklerinde gerçekleştirilecek olan “mal çekmeme” eyleminin bir uyarı niteliği taşıdığını belirten konuşmacı, bu adımın dikkate alınmaması durumunda daha ileri eylemlerin gündeme getirileceğini söyledi. Pahalılığın, insanların ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelmesine, işyerlerinin kapanmasına ve gençlerin ülkeyi terk etmesine yol açacağı uyarısında bulundu. Konuşmacı, pahalılıkla mücadele kararlılıklarını vurgulayarak, bu çabaya hükümetin öncülük etmesi gerektiğini ve halkın desteğiyle başarıya ulaşılacağına inandıklarını dile getirdi.
Gerçekleştirilen pahalılık karşıtı eylemin ortak açıklamasını yapan örgütler arasında Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği, Kıbrıs Türk İş İnsanları Derneği, İş Kadınları Derneği, Kuzey Kıbrıs İş İnsanları Derneği, Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası, KKTC Armatörler Birliği, Kıbrıs Türk Gemi ve Deniz Araçları Acenteleri Derneği, Kıbrıs Türk Hızlı Tüketim Ürünleri Tedarikçileri Derneği ve KKTC Özgür İş İnsanları Derneği bulunuyor.(MHA)