Gazimağusa Çanakkale bölgesinde bulunan Ağıllar Bölgesi, çevre felaketi ile boğuşuyor. 55 çiftliğin yanında yaratılan çevre kirliliği inanılmaz boyutta. Hayvanların ve çevrede çalışan insanların üretilen süt ve et ürünleri ile tüm halkın sağlığını düşünmeyen bazı makamlar, bu alandaki kirliliği görmezden geliyorlar. Açık arazilere her gün 100’ün üzerinde vidanjör arıtılmamış kanalizasyon pis sularını döküyor. Gazimağusa Belediyesi, askeri vidanjörler, İskele bölgesinin büyük apartman komplekslerin pis suları tarlaları, yeraltı sularını ve ağrılar bölgesini tehdit ediyor.

Çöm3

Bölgede çöplük içerisinde sayısız başıboş köpek ve bölgeye atılan ölü çiftlik hayvanları, açık arazilere dökülen vidanjör atıkları ile, yaz aylarında artan sinekler ile hastalıkların yayılmasına olanak sağlıyor. Bölgeye giriş çıkış yollarını ağır vasıtaların sürekli kullandığı için çok kötü duruma gelen yollar, bölgede hayvancık yapanlar tüm bu durumlardan dolayı isyan ettikleri gözlemlendi.

Ç2

Gazimağusa bölgesinde arıtma tesisi olmasına rağmen sorunlarından dolayı işletilmiyor ve tüm kirli sular arıtılmadan arazilere atılıyor. Diğer ağıllar bölgesinde olduğu gibi bu alanda ölen hayvanların yol kenarlarına atılması hastalıkların yayılmasını sağlıyor. Hayvancının arayıp ölü hayvanını teslim edebileceği veya gömülmesi için belirli bir bölge yaratılmaması, ülkede tüm ağıllar bölgelerinin sorunu olarak bu bölgede de görünüyor.

Çömm4

Bölgede bulunan köpek barınağı dolu olması, çöplükte yaşayan çok sayıda köpeğin başıboş dolaşmasına neden oluyor. Bu alanın hemen yanında bulunan çiftlik hayvanları arasında hastalık yayma tehlikesi, sinekler kadar ciddi bir sorun yaratan çok sayıdaki köpeklerin toplanıp tedavisi ve bakımlarının yapılabilmesi için belediyenin bu konuda yer ve bütçe ayırması gerektiği görünüyor.

Çvi1