CTP Milletvekili Filiz Besim, bir devletin politikasının ve önceliklerinin bütçede yer alan rakamlara bağlı olduğuna işaret ederek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gibi çok geniş kapsamlı ve toplumun bir çok kesimine hitap eden bir bakanlığa ayırılan payın yüzde 4.5 olmasını eleştirdi.
Geçtiğimiz yıla bakıldığında neredeyse faaliyet bulunmadığını ifade eden Besim, 2024 yılının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı için çok daha verimli bir yıl olmasını temenni etti.
Bu bütçeyle ne kadar başarılı ve verimli olunabileceğinden emin olmadığını ifade eden Besim, Çalışma Dairesi’nin sıkıntılarına değindi.
"Nüfus politikasının olmaması", "nüfusun bilinmemesinin yarattığı sorunlara" dikkat çeken Besim, huzurevleri ve bakım evleri yasalarının gündemde olduğunu, bakanlığın hasta bakıcı projesi olup olmadığını öğrenmek istediğini kaydetti.
Kaçak yaşamın önlenmesinin önemine değinen Besim, çalışma hayatında iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasının da önemine işaret etti.
Meslek hastalıklarıyla ilgili tüzüğün hayata geçirilmesi gerektiğine işaret eden Besim, meslek hastalıklarından yılda yaklaşık 50 kişinin hayatını kaybettiğini vurguladı.
Sosyal Sigortalar Dairesi ile ilgili ülkeyi tam bir kaosa sürükleyen ilaç konusu olduğunu ve bu konuda konuşulması gerektiğini ifade eden Besim, geçmişte bazı UBP’li bakanların sigortalarda sorun olduğu konusunda uyarıldığını ancak, bununla ilgili herhangi bir girişim ve sözleşme iptali yapılmadığını anımsattı.
“Polise vermek en son çare olmalıydı” diyen Besim, ortada bir şaibe varsa, soruşturma yapılması, sorun olan yerlerde sözleşmelerin iptal edilmesi, Sayıştay ve gerekirse Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun göreve çağılması gerektiğini aktardı.
Hastaların ilaçsız kaldığını ifade eden Besim, insanların sigorta reçetesi yazdırmamasını eleştirdi. "Hekim kendini güvende hissetmezse, eczacı sisteme güvenmezse neden sigorta reçetesi yazsın?" diye soran Besim, zor durumda olan hastaların çok ciddi sıkıntı yaşadıklarını kaydetti.
Yeni kurulacak siteme güven sağlanması gerektiğine işaret eden Besim, yönetilebilir, denetlenebilir bir sistem kurularak, tüm toplumu barıştırmak gerektiğini söyledi.
Rakamların birbirini tutmadığını, rakamlara bakıldığında da öyle asrın vurgunu gibi bir durumun da olmadığını belirten Besim, tıbbı atık ve ilaçları imha konusunda ciddi sıkıntı olduğunu, tarlalarda , bahçelerde bulunan ilaçların bazılarının da tarihleri geçmiş ilaçlar olduğunun ortaya çıktığını söyledi.
Bakım evleri ve Sosyal Hizmetler konusunda yaşanan sıkıntılara da değinen Besim, sosyal hizmetlerin ve bakım hizmetlerinin yetersiz kaldığını söyledi. Özel gereksinimi olan bireylerin, suç ve suça itilmiş çocukların rehabilitasyonu konusunda yaşanan sıkıntılarına dikkat çeken Filiz Besim, ülkede huzur evleri ve bakım evleri konusunda çok ciddi sorunlar olduğunu, buralarda görev yapacak kişilere de ciddi eğitimler verilmesi gerektiğini vurguladı.